Slovenija
51 ogledov

Trem prepovedali oddajo mleka

mleko Shutterstock
Zaradi presežene vrednosti aflatoksina v mleku imajo prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo trenutno tri kmetijska gospodarstva, so sporočili z uprave za varno hrano.

Prepoved tako velja še za tri kmetijska gospodarstva od skupno 54, za katere se je izkazalo, da so molznice krmili s sporno koruzo, in katerim je uprava v soboto prepovedala oddajo mleka. Preostale kmetije so z izvidi dokazale, da njihovo mleko ne vsebuje aflatoksinov.

Inšpektorji uprave za varno hrano so danes opravili uradni nadzor notranjih kontrol v vseh mlekarnah in zbirnih centrih za mleko ter odredili nekatere ukrepe.

Tako morajo imeti mlekarne in zbirni centri za mleko za vsako sprejeto progo (kamionsko cisterno) dokazilo, da v mleku ni preseženih mejnih vrednosti aflatoksina.

Odobreni obrati, ki proizvajajo mlečne izdelke izključno iz lastne surovine, morajo preveriti mleko na prisotnost aflatoksina, dokazilo pa velja do menjave krme.

Skladnost morajo dokazati tisti registrirani mlekomati, ki mleka ne oddajajo tudi v mlekarno oziroma v zbirni center. Dokazilo velja do menjave krme.

O rezultatih morajo upravo za varno hrano obveščati dnevno oziroma po prejemu neskladnih rezultatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.