Slovenija
52 ogledov

Trend: kraja papirja iz zabojnikov

Biološki odpadki Anže Petkovšek
Globe za več vrst prekrškov, povezanih z zbiranjem in ločevanjem odpadkov, so se znižale, čeprav še vedno prihaja do precej napak. Če je zadaj namen, da se bodo globe izrekale pogosteje, je ukrep smiseln, menijo v društvu Ekologi brez meja. Zadnji dve leti pa pri Snagi zaznavajo veliko odtujevanja papirja iz zabojnikov.

Globe za več vrst prekrškov so se z novim odlokom za uporabnike ljubljanske Snage znižale s 1.250 na 200 evrov. Nasprotno pa bo višjo kazen potrebno plačati za nevključitev v sistem zbiranja odpadkov in za nepravilno zbiranje komunalnih oziroma nepravilno hranjenje nevarnih odpadkov – prej je znašala 400, sedaj pa 800 evrov. Višje so tudi kazni za brskanje po posodah za zbiranje komunalnih odpadkov ali odnašanje odloženih komunalnih odpadkov. S sto so se zvišale na 800 evrov.

"Cilj odloka, ki ga je sprejel Mestni svet Mestne občine Ljubljana, je uporabnikom približati in olajšati ločeno zbiranje odpadkov, ne pa kaznovanje uporabnikov. V tem duhu so se spremenile oziroma zmanjšale tudi višine glob in kazni," za zurnal24.si pojasnjujejo na Snagi.

"Če je zadaj namen, da se bodo globe izrekale pogosteje, se ukrep zdi smiseln. Bolj kot višina kazni je pomembno, da se kazni izrekajo in ne to, da se samo ve, da obstajajo nekje na papirju," pa menijo v društvu Ekologi brez meja.

Pogosto je odtujevanje papirja iz zabojnikov za papir

Tako na Snagi kot v društvu priznavajo, da pri zbiranju in ločevanju odpadkov še vedno prihaja do precej  napak. "Pogosta težava komunalnih služb je zbiranje organskih odpadkov, kjer se poleg odpadle hrane pojavljajo plastične vrečke, ostanki mesa, ki se ne dajo predelati v kompost," nam zaupajo v društvu.

Snaga ocenjuje, da je "neločevanje predvsem posledica malomarnosti, ignorance oziroma razmišljanja, da odpadki pač niso moja odgovornost". Opažajo pa tudi izogibanje prijavljanju v sistem storitev javne službe in s tem neplačevanje storitev.

Veliko je tudi odlaganja na črno, odlaganja bioloških odpadkov v črne zabojnike, zadnji dve leti pa zaznavajo veliko odtujevanja papirja iz zabojnikov za papir.

Komentarjev 5
  • Undertaker 14:13 21.maj 2012.

    Prav si razumel. naša firma ima za odpadke zaposlenega človeka in je do sedaj naredil ogromno za to, da sedaj denar dobimo, namesto, da bi plačevali. Oz...stroški odkupa presegajo stroške odvoza.

  • bronco 13:45 21.maj 2012.

    torej če prav razumemo: človek mora zbirati npr papir, plačevati odvoz, če ne dela pravilno dobi kazen in na koncu komunalna podjetja še služijo od prodaje papirja...kdo je kradljivec tukaj?

  • kvizko5 13:21 21.maj 2012.

    Se strinjam s teboj...raje bodo kaznovali nekoga, ki zbira papir, da ima večjo možnost preživetja, kot pa tistega, ki je ukradel milijone....tako kot vedno....z malim človekom je manj dela!