Slovenija
10 ogledov

Trend rdečega turizma

»Na posvetu bomo govorili o tem, kako vse bolj nostalgično socialistično dedišči Žurnal24 main
Spomini. Zemljo tistemu, ki jo obdeluje, počitnice tistemu, ki dela!

Po podatkih državnih statistikov si lani enotedenskih počitnic s finančnega vidika ni mogla privoščiti kar tretjina gospodinjstev. Za letos te številke še niso znane, bodo pa najverjetneje porazne.

Kaj s preteklostjo?

Dediščina socializma. Češka, Poljska in druge nekdaj rdeče države vlečejo na plan spomine na tiste čase ter to dediščino tržijo. Tudi pri nas teh ostankov ni malo in Slovenci smo jim kar naklonjeni.

Od 60. do konca 80. let se kaj takega ni moglo zgoditi, saj smo imeli dostopen delavski turizem, ki ga žal skoraj ne poznamo več.

"V 60. letih so počitniški domovi na obali predstavljali 60 odstotkov vseh zmogljivosti, v piranski občini jih je bilo 140. Imeli so 4.500 ležišč, danes jih je samo še slaba desetina," pravi Tomi Brezovec, čigar razstavo Kako smo dopustovali v socializmu? odpirajo danes v avli Turistice v Portorožu.

Plakati, brošure, turistični filmi, spominki in še kaj, kar spominja na zlate čase za dopust, ko je na počitnice vabilo tudi geslo Počitnice tistemu, ki dela, bodo na ogled 14 dni.

"Ne gre samo za počitniške domove, saj je treba opozoriti tudi na to, da prihajamo v obdobje nekakšnega 'revival' rdečega turizma. Gre za trženje nostalgičnih produktov socializma.

Danes se vse to ruši, čeprav bi tovrstno dediščino lahko vključili v ponudbo. Spomnim naj na obmejni stražni stolp v Novi Gorici, bunker v Gotenici in še kaj bi se našlo
," pove Brezovec. O tem se bodo konec tedna pogovarjali na mednarodnem posvetu Dediščina socializma v Turizmu, ki bo na Turistici.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.