Svet
9 ogledov

Palestinci vložili prošnjo za članstvo v ZN

Deklica, oblečena v palestinsko zastavo. Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes v New Yorku generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu izročil zahtevo za članstvo Palestine v ZN.

Palestina je tako uradno zaprosila za priznanje državnosti.Izrael priznanju palestinske države močno nasprotuje, na svoji strani pa ima tudi večne zaveznike ZDA, ki močno lobirajo proti priznanju Palestine. Kot rešitev vidijo mirovni proces, ki pa je v zadnjih desetletjih prinesel malo rezultatov.

Palestinci ob vložitvi prošnje pripravljajo javne shode, po poročanju BBC so po trgih namestili velike zaslone, na katerih bo mogoče spremljati dogajanje v palači Združenih narodov.

Dan ni minil brez incidentov. Izraelska vojska je ubila palestinskega protestnika, na protestnike, ki so na njih metali kamenje, pa so izraelski vojaki pršili solzivec. V eni od palestinskih vasi ljudje zažigajo izraelske zastave in fotografije predsednika ZDA Baracka Obame.

Komentarjev 1
  • Marjan Valič 00:55 24.september 2011.

    lepo.vas.prosim.pa.kaj.mislijo..amerikanci.da.so.bog.oni.imajo.očitno.boga.zanorca.rauno.tako.imajo.palestinci.pravico.do.države.kot.usak.drugi.narot.in.amerika.se.nima.kaj.utikat.oni.bi.radi.komandirali.radi.celemu.svetu.samo.so.taki.časi.da.nikoli.već.nebodo.obvladali.svetne.rusije.ne.kitajske.ne.irana.in.še.bi.lahko.našteval.samo.nima.smisla