Slovenija
9 ogledov

"Trenutno ne vidim neke rešitve"

Radovan Žerjav Saša Despot
Po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je šestim izbrisanim dosodilo odškodnino, je "zagata velika", je po seji vlade dejal minister Žerjav. Spomnil je, da se je doslej v razpravah o izbrisanih zagotavljalo, da odškodnin ne bo.

Če pomnožimo 20 tisoč evrov, kolikor jih je vsakemu od šestih posameznikov določilo sodišče, s številom izbrisanih, "pridemo do grozljivih številk, teh številk pa vlada s proračunom, ki ga ima na voljo, ne more pokriti", je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav in dodal, da gre za številke na ravni višine varčevalnega paketa, ki ga je Slovenija sprejela pred kratkim.

"Doslej zagotovila, da odškodnin ne bo"

Spomnil je, da se je do zdaj zagotavljalo, da odškodnin ne bo, ker da jih ne more biti in da so se vsi postopki vodili tako, kot so se, ravno zaradi takšnega zagotavljanja. "Zdaj so odškodnine tu. In zagotovo je pred vlado težka naloga, kako zahtevo realizirati. Trenutno ne vidim neke rešitve, v skladu z zahtevami pa bo neko rešitev treba najti," je dejal. Ob tem je ponovil, da država trenutno za odškodnine nima denarja.

Sicer pa poudarja, da je treba zdaj zadevo natančno preučiti, nato pa sprejeti nadaljnje korake. Ministrstvo za notranje zadeve je v torkovem odzivu zapisalo, da je treba zadevo najprej preučiti na medresorski ravni.

Odvetnik: Razsodba je zgodovinska

Odvetnik izbrisanih Andrea Saccucci je sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice označil za zgodovinsko. Po njegovih besedah bo višina odškodnin šesterici predstavljala izhodišče za določitev zneskov, ki jih bo treba priznati vsem izbrisanim.

Temu se slovenska vlada po odvetnikovih besedah ne bo mogla izogniti, saj bi se ostali izbrisani v nasprotnem primeru lahko obrnili na sodišče, ki bi tudi njim dodelilo odškodnine. Prepričan je tudi, da bo vlada našla denar. "Mislim, da si bomo tako mi kot vlada zdaj vzeli to leto dni časa, da bomo našli usklajeno rešitev, ki bo lahko razumna in pravična za žrtve, vzdržna za vlado in skladna s sodbo sodišča," je še dodal Saccucci.

Sodbo pozdravile tudi nevladne organizacije

Nekatere nevladne organizacije so torkovo sodbo pozdravile in jo ocenile kot izjemen uspeh. Kot so zapisale v svojem skupnem odzivu, pričakujejo, da se bo glede na vsebino sodbe vlada s problemom izbrisa morala znova začeti ukvarjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.