Slovenija
1732 ogledov

Trenutno v karanteni 7080 oseb, inšpektorji na delu

Covid-19 v Srbiji Epa
Od začetka julija je bilo v Sloveniji izdanih približno 14.800 karantenskih odločb.

Izmed vseh karantenskih odločb jih je bilo okoli 13.600 izdanih ob prestopu državne meje. Trenutno karanteno prestaja približno 7080 oseb, so za pojasnili na ministrstvu za zdravje. Čeprav se večina oseb karantene drži, je zdravstveni inšpektorat v zadnjem mesecu izdal 31 prekrškovnih sankcij.

145 ljudi zbolelo med karanteno

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je od 22. aprila, ko se je uvedla epidemiološka karantena, 145 oseb zbolelo prav med prestajanjem karantene. V to število so vštete le osebe, ki jim je bila odrejena epidemiološka karantena, torej tista, ki jo odredi epidemiolog zaradi epidemiološke indikacije. 
Izvzeti so podatki o zbolelih iz karantene, ki se dodeli ob vstopu v državo zaradi prihoda iz rumenega ali rdečega seznama držav, so pojasnili na NIJZ.

11.700 nadzorov

Inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata so na območju celotne Slovenije med 5. julijem in 5. avgustom opravili preko 11.700 nadzorov karantenskih odločb. Obiskali so več kot 7500 oseb, nekatere tudi dvakrat ali trikrat. 

V tem času so zaradi kršitev izdali 31 prekrškovnih sankcij v vrednosti 11.200 evrov, in sicer 25 plačilnih nalogov, tri odločbe z izrekom globe in tri z izrekom opomina, so pojasnili na inšpektoratu.

V večini nadzorov sicer ne beležijo težav. Osebe, ki jim je odrejena karantena, to spoštujejo, saj jih inšpektorji najdejo na naslovu, navedenem v karantenski odločbi. Izpostavili so tudi dobro sodelovanje oseb od obiskih inšpektorjev.

Tudi lažni naslovi

Težave se najpogosteje pojavljajo v večstanovanjskih objektih, kjer ni mogoče najti stanovanja, v katerem so nastanjene osebe s karantensko odločbo, saj v odločbi ni navedene številke stanovanja, prav tako pa osebe po priimku ne najdejo navedene na poštnih nabiralnikih, so navedli na inšpektoratu. 

Srečujejo pa se tudi s primeri navedbe napačnega ali lažnega naslova, o čemer obvestijo policijo, ki skladno s svojimi pooblastili poskusi izslediti osebo. Prav tako se srečujejo s primeri, ko osebe iz odločbe ni več na navedenem naslovu, ob nadzoru pa izvejo, da je zapustila Slovenijo, so dodali.

Večino nadzorov izvajata po dva inšpektorja skupaj, brez spremstva policije. Če pričakujejo varnostna tveganja pri izvajanju nadzora, pa za asistenco zaprosijo policijo, so še navedli na zdravstvenem inšpektoratu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • Covid_1984 21:55 09.avgust 2020.

  govnači beli, golazen, sodrga, biriči, vam privoščim, da si polomite noge in da se vam v kolenih začne nabirati voda. beli fašistični bedniki.

 • Avatar Leon
  Leon 08:15 08.avgust 2020.

  Glede na izjave Kreka ugotavljam,da so se izgubili in da bo čas gripe usoden za marsikaterega Slovenca.

 • Avatar strauski
  strauski 08:06 08.avgust 2020.

  13.600 izdanih ob prestopu državne meje,torej določanje karantene za brez veze in s tem strašite folk.Nobeden testiran na meji in je karantena določena samo zato ker si bil nekje ,sebeda tudi tam kjer si bil isto ne duha ne sluha ...prikaži več o virusu ,samo nakladanje