Slovenija
31 ogledov

Trepetali z vso Slovenijo

Spomin na opustošenje v Železnikih je še vedno zelo živ, zato je prebivalce ob v Žurnal24 main
Železniki. Tri leta po katastrofalnih poplavah strah pred deževjem ne pojenja.

Povodenj. Železnikom je tokratno obilno deževje nad Slovenijo prizaneslo. “Hvala bogu, nič se ni zgodilo. Sora ni nikjer prestopila bregov,” je dejal župan Mihael Prevc. Vseeno je skupaj s krajani preživel napet konec tedna.

Trajne rešitve
Most. V sklopu trajne rešitve Dermotovega jezu bo treba povečati tudi most, ki vodi v Smolevo, oziroma zgraditi novega.

Strah še živ
Zaradi napovedi, močnega deževja in silovitega naraščanja Sore nas je bilo zelo strah. Pripravljeni smo bili z enotami civilne zaščite in prostovoljnimi gasilci, ki so za take primere že kar dobro izurjeni. Dejstvo je tudi, da je dosedanja sanacija vendarle precej izboljšala urejenost hudourniških strug,” je povedal Prevc.

Jez je šibka točka
Poplavne pregrade so precej umirjale moč vode, je pojasnil, šibka točka Železnikov pa ostaja Dermotov jez. “Še enkrat se je pokazalo, da ga bo treba čim prej znižati,” je dejal, prepričan, da bo šele takrat zagotovljena poplavna varnost in da bodo ljudje tudi ob močnem deževju spali mirneje.

Premika se počasi
Na to temo je Železnike pred pol leta obiskal premier Borut Pahor.Za zdaj se kaj dosti v tej smeri ne premika. Državni prostorski načrt predvideva, da se obstoječi jez poruši in prestavi višje. Prebivalci se s to rešitvijo strinjajo in zelo težko čakajo, da se uresniči. Na ministrstvu za okolje in prostor je v pripravi razpis za idejni projekt, kar nam vliva upanje, da bo jez znižan leta 2011,” je povedal Prevc.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.