Slovenija
14 ogledov

Tretjega maja znan dan D

Takole so študenti sredi aprila pred ministrstvom za delo že pripravili manjši s Žurnal24 main
Demonstracije. Študenti in dijaki gredo na ulice po 15. maju. Za pravno mnenje so odšteli 12 tisočakov. Podpora. Sindikati jih bodo podprli. Upokojenci ne vedo, da protesti bodo.

Za pravno mnenje o predlogu zakona o malem delu, ki ga je pripravil Bojan Bugarič z inštituta za primerjalno pravo pri ljubljanski pravni fakulteti, je Študentska organizacija Slovenije (Šos) odštela 12 tisoč evrov. "To vključuje tudi vso nadaljnjo pomoč pri alternativnih oblikah zakona," je povedala Katja Šoba, predsednica Šosa. Alternativo bodo posredovali vladi.

Čeprav natančnega datuma še ne želijo razkriti, študenti in dijaki že vedo, da bodo demonstrirali po 15., a zagotovo pred 25. majem. "Točen datum bo verjetno znan na prvi delovni dan v maju," je povedal Marko Funkl, predsednik zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), medtem ko v Šosu vztrajno molčijo. Funkl upa, da se bo demonstracij udeležilo toliko študentov kot leta 2006 na demonstracijah pod geslom Črna sreda.

Ultimativni dialog
Sindikati. Če se vladi do 27. maja s sindikati in delodajalci ne bo uspelo dogovoriti glede sprememb pri upokojevanju, bo zakon poslala v državni zbor. Če bo zakon sprejet, bi lahko že jeseni bil referendum.
Študenti. Pričakujejo sestanek s Pahorjem, a še ne vedo, kdaj.

Upokojenci še ne vedo
Ali jih bodo podprli tudi sindikati, upokojenci in brezposelni, študenti še ne vedo, pravijo pa, da se z večino dogovarjajo. Šef Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je že napovedal, da bodo študente podprli. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak pa je v četrtek dejala, da jih k protestom še niso povabili in da zanje sploh ne ve.

"Vlada mladim slab zgled"
Semolič meni, da bi morala vlada najprej vzpostaviti učinkovit sistem štipendiranja, preden omeji študentsko delo.

"Ker vlada ignorira študente, jim sporoča: 'Tukaj je država, moč, oblast in država bo dokazovala svojo moč.' To ni dobro sporočilo mladim. Ti bodo preprosto videli, ker se bo vlada tako vedla do njih, da lahko v tej družbi nekaj dosežeš samo s silo," pravi prvi sindikalist.

"Večja kot bo kriza, bolj se bodo delavci oklepali sindikatov"
Zanimalo nas je, ali so sindikati še simbol delavstva, kakšna je njihova moč in ali imajo delavci takšno zaupanje vanje kot v preteklosti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vojko Čok, bivši šef Banke Koper
Ljudje iščejo vse mogoče načine, da bi svoje zahteve uveljavili, tudi prek takih povezovanj. Kriza jih še dodatno sili k temu. Ali je to konstruktivno ali ne, je drugo.

 

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Aleksandar Spremo, Dijaška organizacija Slovenije
Sindikati so pomembni socialni partnerji, imajo vpliv, tudi mi smo lani sodelovali z njimi na demonstracijah. Tako kot so oni za dijake, je dijaška organizacija za delavce.

 

 

Jaz sem bila samo dva meseca odvisna od moževega denarja, pa sem rekla: nikoli  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mateja Kožuh Novak, zveza društev upokojencev Slovenije
Delavci se čutijo ogrožene, zato se držijo starih simbolov. Vzeli so jim dobre plače, delovna mesta, kaj hočejo potem? Bolj kot se jim bo slabo godilo, bolj bodo verjeli v sindikate.


 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vlado Miheljak, profesor na FDV
Aktualnost sindikatov narašča z gospodarsko krizo – podobno se je zgodilo v primeru delavcev Gorenja in še v katerem. Se pa tudi zgodi, da kdaj njihove zahteve niso povsem upravičene.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.