Slovenija
22 ogledov

Tretji dan zasedbe

Tretji dan zasedbe slovenskih in italijanskih višjih srednjih šol se je protest razširil na šole v Gorici. Dijake podpira Mladinski svet Slovenije, ki pričakuje, da se bo vlada vneto lotila reševanja problematike.

Po poročanju portala Slomedia.it so dijaki na šolah v Gorici v dopoldanskih urah razglasili samoupravo. V Trstu so zasedene vse višje srednje šole, tako tiste s slovenskim kot tiste z italijanskim učnim jezikom.

"Dijaki tržaških šol s slovenskim učnim jezikom smo se odločili, da se bomo zavzeli za našo prihodnost in za bodoče generacije Slovencev v Italiji in izrazili svoje nezadovoljstvo z raznimi oblikami protesta," so zapisali v svojem sporočilu. "Reforma ministrice Mariestelle Gelmini ogroža naše šole in naše izobraževanje," pravijo dijaki in si zato prizadevajo, da reforma ne bi vključevala slovenskih šol v Italiji, glede katerih je treba doseči, da dobijo lastno trajno avtonomijo. Dijaki zahtevajo zaustavitev zapiranja slovenskih šol, ki so poimensko zabeležene v Londonskem memorandumu iz leta 1954. Med cilji je tudi ta, da ne bi več prihajalo do krčenja sredstev za slovenske šole ter da bi EU in Slovenija aktivno podpirali šole s slovenskim učnim jezikom v Italiji in jim pomagali pri uveljavljanju njihovih pravic.

 

Dijaki tržaških slovenskih šol ne protestiramo, da bi izgubili pouk, temveč zato, da bi se v prihodnosti lahko izobraževali v lastnem jeziku brez omejitev in krčenj.
dijaki tržaških slovenskih šol

Po poročanju Radia Trst A so slovenske dijake, ki zasedajo prostore liceja Prešeren in zavoda Zois, obiskali predstavniki sindikata CGIL in predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka. Že v torek popoldne pa so se dijaki povezali s slovenskim evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, ki je podprl zahtevo, da se programi manjšinskega šolanja ne krčijo in da se dosledno spoštujejo določila Londonskega memoranduma.

Za prihodnje dni je napovedan obisk še drugih predstavnikov političnega in družbenega življenja Slovencev v Italiji. Lahko se zgodi, da bo zasedba trajala ves teden ali kar do 17. novembra, ko nameravajo vsi tržaški dijaki izvesti skupno manifestacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.