Slovenija
5 ogledov

Tretji krog pogajanj za vstop v koalicijo

seja dz Saša Despot
Potencialne koalicijske partnerice bodo že tretji teden nadaljevale s pogajanji za vstop v koalicijo z zmagovalko predčasnih volitev Stranko Mira Cerarja.

V igri za vstop v koalicijo ostajajo še Desus, SD, NSi in Zaab. Predvidoma do sredine tedna naj bi te podale pripombe na osnutek koalicijske pogodbe. Pogajanja se bodo predvidoma usmerila na konkretne programske zahteve in usklajevanje osnutka koalicijske pogodbe.

Pričakovati je, da bo NSi vztrajala pri svojih zahtevah glede gospodarskih spodbud, privatizacije in prenove trga dela. Stranka SD v koalicijski pogodbi pogreša ukrepe za socialno državo. Zaab in SMC bosta morali v luči imenovanja evropskega komisarja uskladiti poglede na kadrovsko politiko. Pri Desusu se bodo zavzemali za zaveze povezane s položajem starejših. Najverjetneje pa bodo svoj vstop v koalicijo skušali pogojevati z mestom predsednika parlamenta, ki tradicionalno pripade drugi največji koalicijski stranki, a ga je po umiku kandidature Karla Erjavca zasedel predstavnik SMC Milan Brglez.

Stranka SDS kot edina povabila v koalicijo ni dobila, v ZL pa so se že odločili, da bodo delovali v opoziciji.

Ob tem se bodo tudi uradno oblikovale poslanske skupine, zato bi lahko že ta teden stekla posvetovanja o predlogu za mandatarja pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Tega mora predsednik države parlamentu predlagati najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji. Skrajni rok za oblikovanje poslanskih skupin in določitev vodij pa se izteče v petek.

Komentarjev 2
  • Bond 20:27 04.avgust 2014.

    Cerar dela usodne napake tako kot Janković. Tudi on misli da bo nekomu všečen, če na pogovore ne bo povabil SDS.

  • janez 10:05 04.avgust 2014.

    Dokler nam bo vladala mafija 21 se nam slabo piše.Video:http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8