Slovenija
212 ogledov

Tretji napad neonacistov na novomeški Narodni dom

Grafiti Sokolski dom Nm AKC Sokolc
Ponoči je prišlo že do tretjega napada lokalnih neonacistov na tako imenovani Sokolski oz. Narodni dom v Novem mestu. Novomeška Solidarnost poziva oblasti, da se opredelijo do teh napadov.

Grafiti Sokolski dom Nm | Avtor: AKC Sokolc AKC Sokolc
V dolenjski prestlnici so lokalni desničarski skrajneži na pročelje in vrata Narodnega doma ponoči narisali križe, svatike in sovražne napise, na kraju samem pa pustili tudi pisno sporočilo, v katerem grozijo s požigom objekta.

To je že tretji napad na Narodni dom v zadnjih mesecih, kot smo že poročali, je do manjšega požiga Sokolskega doma, kjer se med drugim ves čas begunske krize zbira pomoč zanje, prišlo že na božično noč. Policijska preiskava poteka, a na napade se nihče ne odzove. Ne občinska ne državna oblast.

"To je odraz politike gledanja proč!"

Na ta molk se odziva novomeška Solidarnost, ki obsoja tudi druga sovražna dejanja. “Prav tako se uradna politika zelo medlo ali pa sploh ne odziva na razplamteli sovražni govor po družbenih omrežjih, v katerem se že kar odkrito poziva k pobojem beguncev, Romov in vseh drugače mislečih. Tretji napad je bil izveden tudi zaradi tega, ker tudi tožilstvo tovrstnega agresivnega sovražnega govora ne obravnava na ustrezen način,” je prepričan Uroš Lubej.

Novi napad neonacistov je, poudarjajo v Solidarnost, tako zgolj drugi obraz uradne politike molka in gledanja proč. V Solidarnosti tako zopet pozivajo tako lokalno kot državno oblast, da se jasno opredeli do teh napadov kakor tudi do obujanja fašizma v Sloveniji in Evropi. “Prav tako naj se opredeli do sovražnega govora, ki se je razplamtelo po družbenih obrežjih in spletnih forumih. Policijo pozivamo, da trojni napad na Narodni dom obravnava s skrajno resnostjo in odkrije storilce, tožilstvo pa pozivamo, da začne preganjati sovražni govor do manjšin in drugače mislečih,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Novomeško občino pozivajo tudi, da proti skrajnežem postavi ustrezne tehnične ovire: kamere. 

Grafiti Sokolski dom Nm | Avtor: AKC Sokolc AKC Sokolc

Komentarjev 13
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 19:44 08.februar 2016.

    So ta narodni dom zavzeli skvoterji ali kaj? Kako je mogoče, da se slovenski narodni dom zavzema za pomoč nekontroliranim migracijam narodov iz drugih kontinentov? Slovenski narodni dom bi se moral zavzemati za lasten narod, ki ima navsezadnje manj kot ...prikaži več 2 milijona prebivalcev.

  • malonaokoli 08:02 08.februar 2016.

    Slovenci so že od nekdaj desničaji po srcu in levičarji po razumu !

  • Ferluci 21:56 07.februar 2016.

    Levaki ste izumili nov pomen besede NACIST, čeprav sploh ne veste kaj to pomeni. Tukaj se vidi tudi tvoj primer 'intelektualizma'.