Slovenija
13 ogledov

Tretjina hoče iz države

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Saša Despot
Mladi. Skoraj polovica pričakuje slabšanje ekonomske situacije.

Čeprav je tveganje revščine za slovensko mladino pod evropskim povprečjem, kar 44 odstotkov mladih pričakuje poslabšanje ekonomske situacije v prihodnjem desetletju. Hkrati se po ugotovitvah raziskave Mladina 2013 delež tistih, ki razmišljajo o migraciji v tujino, povečuje in znaša že tretjino mladih med 16. in 25. letom.

Prej iz maminega hotela

Po več letih se je število mladih, ki živijo pri starših, prvič začelo zmanjševati, a še vedno predstavlja 85 odstotkov vseh. Je pa Slovenija z drugega mesta evropskih držav, kjer mladi najdlje živijo pri starših, padla na peto mesto. Največ mladih še vedno misli, da je kariera pomembna, radi bi bili tudi neodvisni, končali šolo in bili lepi.

Dve uri TV, štiri za splet

Najbolj priljubljena prostočasna dejavnost mladih je poslušanje glasbe, televizijo rada gleda več kot polovica anketirancev. Za gledanje televizije namenijo dve uri na dan, na spletu pa preživijo skoraj štiri ure na dan. Prav splet jim je najpogostejši vir informacij o političnem in družbenem dogajanju. Mladi največ denarja, povprečno 48 evrov na mesec, porabijo za nakup oblačil. Sledijo izdatki za obisk barov, za kar porabijo 41 evrov na mesec, 25 pa jih zapravijo za telefonske pogovore. Število vsakodnevnih uporabnikov alkohola se je zmanjšalo in znaša dva odstotka mladih, medtem ko jih 74 odstotkov meni, da je popivanje sprejemljivo. Število mladih, ki živijo s svojimi partnerji, se zmanjšuje že od leta 2008, 40 odstotkov mladih pa v svoji prihodnosti ne vidi zakonske zveze.

Komentarjev 1
  • mirko 10:30 28.marec 2014.

    Vedno več mladih ljudi bo šlo v tujino z trebuhom za kruhom. Ampak družboslovci večinoma te možnosti ne bodo imeli. Obama je nekoč izjavil, da bi ZDA dala Kitajski 1000 družboslovcev za samo deset inženirjev tehnike. Slovenska politika pa dela ...prikaži več ravno obratno s tem ko nam tehnični kader beži v tujino, doma pa bohoti javno upravo z družboslovci.Slabo se nam piše za prihodnost naših pokojnin, kriva je pa neumna politika levičarjev.