Slovenija
25 ogledov

"Tretjina jih ni nikoli na morju"

Ribiči ne pričakujejo česa posebnega tudi zato, ker v Ljubljani niso upoštevali Žurnal24 main
Ribiči. Zlatko Novogradec letos ne bo vodil izlova, ker so ribiči premalo disciplinirani.

Piran. “Ne pričakujem nič posebnega, lahko se zgodi kot lani, ko kljub večkratnemu iskanju jate nismo našli. Težko je napovedati, saj je v zalivu preveč dejavnosti in v nemiru ni pričakovati, da bo jata mirovala. Če jo kaj zmoti, se premakne in gre tja, kjer je mir,” je glede pričakovanj o letošnjem organiziranem izlovu zimskih jat cipljev previden piranski ribič Zlatko Novogradec.

Včasih na vagone
Vse slabše.
V lanski sezoni, ko se je organiziranega izlova udeležilo 31 ribičev, jim ni uspelo najti in zajeti jate cipljev, predlani so jih v dveh izlovih ujeli okoli 10 ton, pred desetletjih pa so jih v najboljših letih izvlekli tudi po več 100 ton.

Prijave do 5. novembra
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že objavilo poziv ribičem za prijavo k udeležbi na največ treh organiziranih izlovih jat ševolov, kakor pravijo cipljem, in dveh izlovih spremljajočih rib.

Rok za prijavo ribičev, ki imajo veljavno dovoljenje za gospodarski ribolov, je do vključno 5. novembra, izlov pa bo lahko potekal v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu od 1. decembra do 31. marca.

Večja pooblastila za vodjo
Pogoji so isti kot lani in tudi zato ne pričakujem česa posebnega. V Ljubljani namreč niso sprejeli našega predloga, naj vsak ribič prijavi priloži ladijski dnevnik, iz katerega je razvidno, da je na leto na morju vsaj 60 dni. Tretjine ribičev ni nikoli na morju, se pa prijavijo za zimski ribolov cipljev, ker jim zakon to dovoljuje, s čimer se vsakodnevni resni ribiči ne strinjamo,” je nejevoljen Novogradec in dodaja, da se je odločil, da letos ne bo vodil izlova.

6 evrov je bila zadnja leta cena cipljev ob izlovih

"Ribiči so premalo disciplinirani, zato smo predlagali večja pooblastila za vodjo. Tudi to ni bilo sprejeto, vemo pa, kaj se je dogajalo lani in glede tega je vsako leto slabše. Naj poskusijo drugi,” pojasnjuje, vendar upa, da bo to zimo na obali končno spet dišalo po slastnih pečenih cipljih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.