Slovenija
39 ogledov

Tretjina manj poskusnih živali

Časi, ko se o napakah v zdravstvu ni govorilo, so mimo, je zdravnike posvaril Ja Žurnal24 main
Poskusi. Največ za humano medicino in zobozdravstvo, sledi veterina.

Živali. V Sloveniji smo lani za poskuse uporabili 4.619 živali manj kot leto prej, kažejo podatki Veterinarske uprave RS (Vurs). "Mislim, da je razlog tudi v tem, da smo ločili živali, uporabljene pri poskusih, in poskuse na tkivih usmrčenih živali," ocenjuje Dragica Ornik z Vursa. Drugi razlog je farmacevtska industrija, "ki za poskuse uporablja vse manj živali".

7819 živali so imeli lani v Sloveniji za poskuse.

Medicina, zobozdravstvo
Lani so največ poskusov na živalih naredili z namenom izdelave in nadzora kakovosti izdelkov ter sredstev za humano medicino in zobozdravstvo (4.110). Sledijo raziskave in razvoj izdelkov ter sredstev za humano medicino, zobozdravstvo in veterinarsko medicino (1.959) ter temeljne biološke raziskave (1.282). Poskuse so izvajali v Leku in Krki, na onkološkem inštitutu, ljubljanski medicinski fakulteti, veterinarski in biotehniški fakulteti, Inštitutu Jožef Stefan, zavodu za transfuzijsko medicino in kmetijskem inštitutu.

Kdo kozmetičnih izdelkov ne preizkuša na živalih?
Beli seznam. Annyer, AquaSource, Argital, Astonish, Atea, Atlantic Grupa, Aubrey Organics, Avon, Bioaromatica, BioMelissa, Biovitalis, Damjana, ESI, Eudermic, Farmaceutici Dottor Ciccarelli, Forever Living Products, Fran Wilson Cosmetics/Beauty Solutions, Freeman Cosmetics, Frenchtop Natural Care Products, Ginger kozmetika, Hans Hansel, Jadran – Galenski laboratorij, John Masters Organics, Juice Beauty, Kozmetika Afrodita, L'Erbolario, L'Occitane, Laboratorij Dr. Džanić, Labud, Lek Kozmetika, Lush, Marks & Spencer, Meteor, Miki, Milla, Montagne Jeunesse, Oleal, Olival, Olivella, Oriflame, Paul Mitchell, Primavera Life, Sapio, Saponia, Saxa, Sinclair & Valentine, Tigi Haircare, Titania Fabrik, Too Faced Cosmetics, Urtekram, Wala, Žana kozmetika. Kdo pa je na črni listi, je navedeno na http://www.ljudmila.org/merc/ljudjeza/poskusi.html.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.