Slovenija
28 ogledov

Tretjina pod stresom

Marina Sučić Vuković je z raziskavo ugotovila, da skoraj tretjina anketirancev n Žurnal24 main
Življenjski slog. Primorke so predebele in premalo aktivne. Pri moških ključni problem ostaja alkohol.

Koper.Življenjski slog je pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja. Pri tem ne mislim samo na kajenje, uživanje alkohola, prehrambene in gibalne navade, pač pa na obvladovanje stresa, dobre medsebojne odnose ter pozitiven odnos do življenja, čemur ne posvečamo dovolj pozornosti,” pravi Marina Sučić Vuković z oddelka za javno zdravje Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.

Decembra je predstavila raziskavo o življenjskem slogu prebivalcev koprske regije, starih od 25 do 74 let, v letu 2008. Kot najtežavnejše izpostavlja kajenje med mlajšimi odraslimi, uživanje večje količine alkoholnih pijač ter pogosto uživanje hitre hrane in aromatiziranih brezalkoholnih pijač med mlajšimi odraslimi moškimi. Prav tako izpostavlja čezmerno telesno težo, nezadostno telesno dejavnost predvsem pri ženskah ter stres zaradi obremenitev na delovnem mestu, težav v družini in slabih materialnih življenjskih pogojev.

67,5 odstotka anketirancev in 42,5 odstotka anketirank je imelo čezmerno telesno težo.

 

Brezplačne delavnice
Tadeja Bizjak, koordinatorka zdravstvenovzgojnih programov v Zdravstvenem domu Piran, kjer bodo ta mesec začeli z brezplačnimi delavnicami za zdrav življenjski slog, pravi, da bi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije s spremembo življenjskega sloga lahko preprečili 80 odstotkov koronarnih bolezni srca, 90 odstotkov sladkorne bolezni tipa 2 in več kot 30 odstotkov raka. “Zadnja leta opažamo povečano zanimanje za lastno zdravje,” razlaga Bizjakova in za popraznične in vse naslednje dni v letu svetuje: “Izbirajte zdrava živila, zdrav način kuhanja ter uživajte čim manj slano in mastno hrano, veliko sadja in zelenjave, alkohol pa v zmernih količinah. Opustite kajenje, poskrbite za zadostno gibanje in dosezite ciljno težo. Obenem se izogibajte stresu in upoštevajte zdravnikove nasvete.

Prva delavnica z naslovom Promocija zdravja bo 12. januarja ob 18. uri v zdravstvenem domu v Luciji, drugo srečanje pa 21. januarja ob 18. uri. Druga delavnica z naslovom Telesna dejavnost bo 27. januarja ob 18. uri, 3. februarja ob 18. uri pa je predvideno prvo srečanje delavnice na temo zdrave prehrane. Udeležbo lahko potrdite na telefonski številki 05/677 33 20 ali 041 634 480.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.