Slovenija
103 ogledov

Tretjina študentov fiktivnih

Študenti v predavalnici Boštjan Tacol
Stiska študentov. Vpisnih mest na višjih šolah premalo za vse, ki potrebujejo status študenta. Kontrola ne deluje. Elektronska evidenca eVŠ, ki bi kazala, kdo se vpisuje fiktivno, že vrsto let v delu. Zagon prihodnje leto.

“Za redni vpis na višje šole obstajata dva roka. Septembra je na okoli 1.300 mest čakalo več tisoč študentov. Mest je zaradi ogromnega navala zmanjkalo v manj kot petih minutah,” razlaga Dalia Cerovšek iz Sindikata Mladi plus. Natančnega podatka, koliko študentov se na visoke in višje šole vpiše zgolj zaradi ohranjanja statusa, ni. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pa ocenjuje, da tretjina vseh študentov, ki se vpiše, študija ne konča.

Šefi hočejo napotnice

“Delala sem že v času študija. Ob koncu so mi namignili, naj se vpišem fiktivno in bom lahko delala dalje. Zato sem bila še dve leti študentka višjih šol, kjer nisem bila niti na enem predavanju,” razlaga nekdanja študentka. “Zakaj se študenti vpisujejo le zaradi statusa, je jasno; službe so po diplomi redke, zato status podaljšajo, kolikor se le da, da lahko opravljajo vsaj priložnostna dela,” pravi ravnatelj Višje strokovne šole Velenje Srečko Zorman. Priznava, da je na nekaterih njihovih programih tudi do 70 odstotkov študentov vpisanih fiktivno.

Zgolj enoletna zamuda

Fikitvne vpise naj bi preprečila enotna evidenca eVŠ. Že julija lani so na takratnem ministrstvu za visoko šolstvo zagotavljali, da bo ta omogočala nadzor v študijskem letu 2011/12, 1. januarja letos pa postala refrenčen sistem za vse podatke o študentih, ki bi želeli uveljavljati pravice iz javnih sredstev.

A sistem še vedno ne deluje. Do zdaj so namreč prek njega julija letos izvedli zgolj vpis prošenj za bivanje v študentskih domovih. Zakaj sistem še vedno ne deluje, nam na MIZKŠ niso odgovorili, dejali so le, da je eVŠ v produkciji.

Potreben bo velik napor

“Njegove glavne funkcionalnosti, to je evidenca visokošolskih zavodov, študijskih programov, študentov in diplomantov, prijavljenih za vpis in bivanje, so razvite,” pojasnjujejo na MIZKŠ. Priznavajo, da vsi podatki v sistem niso vneseni. “Osnovni nabor podatkov je vnesen, potreben pa bo še kar velik napor, da se bodo napolnili tudi podatki o pogojih in merilih, vezanih na vpis, omejitve vpisa in prehode, ter kompetencah,” pravijo.

Fiktiven vpis bo še možen

“Tudi če bi eVŠ deloval, to ne bi v celoti preprečilo fiktivnega vpisa. Sistem bo namreč združil le evidence na ravni univerz, ne pa tudi višjih šol, kamor se večina fiktivno vpisuje,” razlagajo na Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Pojasnjujejo, da je ministrstvo že spomladi pripravljalo spremembe zakona o višješolskem izobraževanju, ki naj bi omogočil, da lahko šola izpiše študenta, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti. Na Šosu ne vedo, zakaj zakon še vedno ni v postopku. Na MIZKŠ trdijo, da je zakon v pripravi. “Z njim želimo med drugim odpraviti zakonske možnosti za fiktiven vpis v višje šole,” dodajajo. Na Šosu sicer opozarjajo, da nekatere višje šole že zdaj po treh mesecih kot disciplinski ukrep izpisujejo neaktivne študente, kar utemeljujejo s šolskim redom.

Komentarjev 1
  • optimist 08:36 18.september 2012.

    Ravno tu se kaže več kot očiten problem,saj Štrukljevi sindikalisti zganjajo vik in krik okrog normativov in št dijakov in študentov,na drugi strani pa vidimo,da je teh,ki so aktivni kar za tretino manj,kot je vpisanih.Dober argument za ukrepanje vlade,da kaj ...prikaži več privarčuje in takšna sredstva raje nameni za zagon gospodarsva.