Slovenija
28 ogledov

Tretjina tabel že stoji

Smerokazi za kolesarje v Radovljici. Pred prvim stoji Blaž Bole, pobudnik. Iztok Golob
Kolesarski smerokazi. Predlagajo prometne poti, vseh sto še letos.

Skupina prostovoljcev je v Radovljici postavila tretjino načrtovanih kolesarskih smerokazov. “Gre hitreje, kot smo pričakovali,” o projektu, ki so ga napovedali spomladi, pravi pobudnik Blaž Bole. Ocenjuje, da bodo vseh sto predvidenih smernih tabel namesto prihodnje leto postavili še pred letošnjo zimo.

Delali že več kot sto ur

Stroški ne bodo presegli 15 tisoč evrov, velja pa opozoriti, da je skupina osmih prostovoljcev, večinoma upokojencev, v projekt že vložila več sto ur lastnega dela. Bole poleg tega upa, da se bodo pobudi priključile tudi sosednje občine; zanimanje za projekt so denimo že pokazali v Ljubljani in Mariboru.

Navdih za pobudo je Bole dobil na Nizozemskem, kjer živi že skoraj 40 let. “Tam je sistem kolesarskih stez in priporočenih poti že tako razvit, da se ne izplača izumljati nič novega,” je dejal spomladi.

Zavarovali bi jih pred avti

V prihodnje naj bi na drogove namestili tudi omarice z zemljevidi, smerokaze pa povezali v digitalni sistem, ki bi na računalniku izrisal predlagano pot. Pobudniki pa v želji po večji varnosti predlagajo še eno novost: na avtomobilskih cestah, ki prečkajo kolesarske poti, bi namestili ustrezno opozorilno signalizacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.