Slovenija
69 ogledov

Tretjina telefonira na kartico

Cene pri ponudnikih Žurnal24grafika
Primerjava. Predplačniška ponudba se ne razlikuje le po ceni storitev. Upoštevati je treba tudi druge parametre, kot je obračunski interval klica. Prilagoditev. Uporabnik mora dobro razmisliti, kakšne so njegove potrebe in navade ter temu prilagoditi izbiro naročniškega ali predplačniškega paketa.

Po podatkih Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS je med uporabniki mobilnih telekomunikacijskih storitev slabih 30 odstotkov predplačnikov (ki si dokupujejo dobroimetje) in dobrih 70 odstotkov naročnikov (ki storitve plačujejo prek mesečnih računov). Med operaterji, ki ponujajo predplačniški način, ima skoraj polovico uporabnikov Telekom Slovenije, vendar se njegova prednost rahlo zmanjšuje. Sledijo mu Simobil (dobrih 25 odstotkov), Tušmobil (dobrih 17 odstotkov), Izi mobil (dobrih devet odstotkov) in Debitel (dober odstotek).

Kdo da ugodneje?

Najnižje cene glede na zgornjo primerjalno tabelo ima predplačniški paket Bob, vendar zanj velja, da klice obračunava po najmanj ugodnem, minutnem obračunskem intervalu. To pomeni, da če klic traja 15 sekund, se kljub temu obračuna cela minuta pogovora. Pri Bobu je najcenejši tudi prenos podatkov, a je obračunski interval 64 kilobajtov (kB), kar storitev prav tako podraži. Izi mobil pri prenosu podatkov ponuja nekoliko višjo ceno kot Bob, a ima bistveno manjši obračunski interval (1 kB).

Vklop nižjih tarif

Različni predplačniški paketi nudijo tudi možnosti nižje porabe glede na specifične potrebe uporabnika, in sicer z vklopom različnih tarifnih opcij in ponekod z oblikovanjem skupin znotraj posameznega omrežja.

Tušmobil vsem svojim predplačnikom do konca leta omogoča klice v domače in druga mobilna omrežja za pet centov na minuto. Vklop tarife Senior zniža stroške klica v stacionarno omrežje, saj stane le cent na minuto. Pri obeh omenjenih Tušmobilovih tarifah se sicer zaračuna minutni interval. Klice v tujino pri Tušu omogočajo (z vklopom mednarodne tarife) od 15 centov za minuto.

Nekateri ponudniki imajo prilagojene tarifne opcije za daljše klice in zakup večjih količin mobilnih storitev – tako imenovan paketni zakup, s čimer si uporabnik posamezne storitve kupi na zalogo po precej nižji ceni. Pri teh zakupih je treba biti pozoren na veljavnost paketa in na to, ali se ob nakupu dodatnih paketov neporabljene količine prenesejo v nov paket.

Slabost: polnjenje kartice

Ob nekaterih prednostih ima predplačniški način tudi slabosti – ena je ta, da je treba sproti polniti mobilni račun. Operaterji sicer poleg klasičnega načina polnitve z nakupom kartice omogočajo preprostejše in dostopnejše načine polnitev (prek spletne strani operaterja, POS-terminalov, bankomatov ali telefona – s klicem ali SMS-sporočilom, pri čemer se plačilo izvede tako, da se znesek trga neposredno s transakcijskega računa uporabnika. Meje med naročniki in predplačniki se s tega vidika brišejo, zagotavljajo operaterji.

Ti ponujajo tudi možnost dogovora z izbranim uporabnikom glede klicev na njegove stroške in polnitev telefona na njegov račun, kar je primerno za starše in otroke. Tudi če uporabnik nima več dobroimetja na računu, je praviloma 90 dni od zadnjega polnjenja še dosegljiv, pa tudi sam lahko pošilja nujna SMS-sporočila.

Gostovanje na Hrvaškem

Za klice v države Evropske unije velja enotna evrotarifa, zato smo primerjali predplačniške pakete glede na gostovanje na Hrvaškem. Najcenejše telefoniranje ponuja paket Izi brez meja (Izi mobil), in sicer klici znotraj Hrvaške in v Slovenijo stanejo 46,8 centa na minuto, prejeti klic 18 centov na minuto in poslano SMS-sporočilo pa 13,2 centa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.