Slovenija
248 ogledov

Tretjino plačil opravimo s karticami

kartica Anže Petkovšek
V Sloveniji je v uporabi 1,6 milijona kreditnih kartic in kartic z odloženim plačilom ter 2,5 milijona debetnih kartic. Lani smo z njimi opravili 134 milijonov transakcij v skupni vrednosti 5,15 bilijona evrov.

Po podatkih Banke Slovenija smo lastniki lani opravili 77 milijonov nakupov z debetnimi karticami in 57 milijonov transakcij s karticami z odloženim plačilom oziroma kreditnimi karticami.

Mastercard vodilna

"Raziskave kažejo, da ima skoraj 90 odstotkov ljudi v Sloveniji kartico BA Maestro in da jih 43 odstotkov uporablja kartico Mastercard. To pomeni, da sta ti dve blagovni znamki vodilni na trgu – Maestro na področju debetnih kartic in Mastercard na področju kreditnih kartic," poudarjajo pri Mastercardu.

"V svetu pa je po številu prodajnih mest najbolj razširjena kartica visa, lastniki jo lahko uporabijo na okoli 29 milijonih prodajnih mest, sledi pa ji Mastercard. Plačilna kartica karanta je uporabna samo na prodajnih mestih v Sloveniji," pravijo pri NLB.

Bankirji so skrivnostni

"Slovenija je specifična, ko gre za uporabo klasičnih kreditnih kartic oziroma kartic revolving. Delež teh je namreč zelo majhen, ljudje večinoma uporabljajo plačilne kartice z odloženim plačilom," pravijo pri Mastercardu. Banke večinoma nočejo razkriti podatkov o deležih posameznih vrst kartic. Le iz dveh največjih bank so nam poslali podatke o razširjenosti posamezne vrste kartic. V Novi KBM je razmerje sledeče: tri četrtine komitentov uporablja debetno kartico BA Maestro, Mastercard 15 odstotkov, viso slabih sedem, karanto pa okoli tri odstotke. Pri NLB poudarjajo, da kartica BA Maestro pripada vsakemu imetniku osebnega računa, od drugih kartic pa je v naši največji banki najbolj razširjena kartica Mastercard, sledita ji karanta in visa. Kartice z odloženim plačilom uporablja okoli petina njihovih strank. Še bolj so banke skrivnostne, ko gre za zneske plačil, ki jih uporabniki opravijo s karticami. "Povprečni zneski plačil so zelo različni, vsekakor pa stranke za večja plačila uporabljajo kartico Mastercard z odloženim plačilom ali kreditno kartico, za manjša plačila pa kartico Maestro," so povedali pri Raiffeisen Banki. Pri NLB dodajajo, da na porabo vpliva tudi časovna komponenta – poraba je decembra bistveno večja kot februarja.

Gotovina ima primat

Po deležu kartičnih plačil v primerjavi z gotovino spada Slovenija med bolj razvite trge Srednje in Vzhodne Evrope, ocenjujejo pri Mastercardu. Kljub temu so plačila z gotovino še vedno prevladujoča, ocenjujejo, da je njihov delež glede na vsa plačila 65-odstoten. Ta delež se seveda razlikuje glede na trgovske kategorije (nadpovprečno število plačil s karticami je na bencinskih servisih) in na regije (višji odstotek plačil je s karticami v mestih, manj na podeželju).

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:00 30.oktober 2012.

    Uredništvo: ..Lani smo z njimi opravili 134 milijonov transakcij v skupni vrednosti 5,15 bilijona evrov... Tukaj nekaj ne štima. Ali veste, kakšna je razlika med milijardo in milijonom? prej bi rekel, da gre za 5,15 milijard! Ne pa ...prikaži več za 5150 milijard, kot ste napisali!