Slovenija
20 ogledov

Trezni za volan!

alkohol, avto, volan, smrt iStock
V izogib najhujšim prometnim nesrečam, v katerih mladi izgubijo življenja ali utrpijo hude poškodbe, v petek in soboto akcija 0,0 šofer – Trezna odločitev. Največ mladih žrtev med 18. in 4. uro zjutraj.

Za Slovence velja, da smo "mokra družba", saj se po količini popitega alkohola na prebivalca, to je 9,4 litra čistega alkohola oz. 11 litrov alkohola na odraslega človeka nad 15 let, uvrščamo v sam evropski vrh, so pred vikendovo akcijo opozorili v Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP).

Z uporabo alkohola pa je povezano tudi veliko tevilo prometnih nesreč, so opozorili strokovnjaki. Približno vsaka tretja smrtna žrtev prometnih nesreč v EU nastane kot posledica uporabe alkohola, kar pomeni približno 12.000 smrtnih žrtev letno.

Mladi najpogosteje povzročitelji nesreč in tudi žrtve

Po statističnih podatkih so mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve.

Posebej izpostavljeni tveganju za smrt v prometni nesreči so mladostniki v starosti od 18 do 20 let, saj povzročijo dva do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje starejši od 40 let. so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18.00 uro in 4.00 uro zjutraj.

Za volan vedno trezni!

V sklopu preventivne akcije 0,0 šofer bosta JARSVP in Zavod varna pot v petek in soboto zvečer v nekaterih gostinskih lokalih v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju spodbujala mlade, da ne pijejo alkohola oz. da se za volan vedno usedejo trezni. "Osnovni namen aktivnosti je spodbuditi diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov," je povedala Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Robert Štaba, predsednik Zavoda varna pot je ob tem poudaril, da je preventivna aktivnost Agencije za varnost prometa in Zavoda Varna pot znak skupne sinergije delovanja države in nevladnih organizacij in korak naprej k uresničevanju zastavljenih ciljev za večjo varnost na cestah do leta 2020.

Opiti bolje v taksi ali na avtobus

Mladi ambasadorji Zavoda Varna pot bodo nagovarjali obiskovalce v lokalih in nočnih klubih k odgovornemu ravnanju v prometu. Vsak, ki bo z alkotestom dokazal, da ni pil alkohola oziroma se bo zavezal, da ta večer ne bo pil alkohola, bo prejel posebno zapestnico za brezplačen mestni potniški prevoz.

S policijskimi patruljami pa bodo v tem vikendu sodelovali tudi mladinski delavci iz Združenja DrogArt, ki bodo po končanem postopku mlade obveščali o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola ter o možnostih alternativnega prevoza z After Taxijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.