Slovenija
32 ogledov

Trgatev v blatu do kolen

Letošnja trgatev je v Vipavski dolini precej skromnejša od povprečja. (Foto: Nac Žurnal24 main
Grozdje. V Vipavski dolini za do polovico manj, v Brdih zadovoljni.

Dobrovo, Vipava. V Vipavski dolini, predvsem v njenem spodnjem delu, je narasla voda ob zadnjem obilnem deževju poplavila številne vinograde. Delo zato zastaja, saj v nekatere vinograde zaradi nanesenega mulja in razmočene zemlje sploh še niso šli, še nepotrgano grozdje pa pospešeno gnije.

V vipavski kleti pričakujejo za od 40 do 50 odstotkov manjši odkup od običajnih sedem tisoč ton. Po zagotovilih tamkajšnje enologinje Monike Kosmač, da je bilo letos tudi več bolezni, nastavki pri nekaterih sortah pa so bili bistveno slabši, bo letina po kakovosti solidna, ne pa zelo dobra.

“Ni toče, je pa vse drugo”
Letos, ko ni bilo toče, je pa vse drugo,” je včeraj potarnal vinogradnik Tadej Pavlica iz Dornberka, največji dobavitelj grozdja Kmetijski zadrugi Vipava, ki bo letos pridelal za polovico manj grozdja kot lani.

V Goriških brdih, kjer je okrog dva tisoč hektarjev vinogradov, bodo trgatev končali konec prihodnjega tedna. Po besedah vodje svetovalne službe v kleti Brda Gorana Jakina bo grozdja za od 15 do 20 odstotkov manj kot lani, ko so od 550 kooperantov odkupili 9.200 ton. Kakovost letine zaradi obilnega deževja v zadnjih dneh ne bo trpela, resda pa so sladkorne stopnje nekoliko nižje, zato pa bodo vina bolj sveža in sadna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.