Slovenija
15 ogledov

Trgovanje: ministrico za reformo

Duša Trobec Bučan Žurnal24 main
Po Gjerkešu. Pahorjev pogoj DeSUS. Pahor kmalu tudi brez Gasparija?

Imenovanje. DeSUS je v kabinet predsednika vlade Boruta Pahorja že poslal svoj predlog za novo ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. V slogu menjave po odstopu Mateja Lahovnika, ko je ministrica postala Darja Radić, so predlagali Dušo Trobec Bučan, dosedanjo državno sekretarko pri Henriku Gjerkešu.

Odstopila tudi mati
Po torkovem odstopu Henrika Gjerkeša z ministrskega položaja je danes s funkcije podpredsednice DeSUS-a iz osebnih razlogov odstopila tudi njegova mati Marija Gjerkeš Dugonik. Mati je sicer veljala za glavno sinovo lobistko, ko se je potegoval za ministrsko funkcijo.

Pahor čaka na glasovanje
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je na vprašanje, da naj bi nad Trobec Bučanovo ne bil navdušen Pahor, odgovoril: "Pa naj se navduši."

Neuradno je sicer v koalicijskih krogih slišati, da naj bi kandidatki DeSUS-a nasprotovali predvsem manjši koalicijski partnerici. Pahor pa naj bi podporo Trobec Bučanovi pogojeval z današnjim ponovnim glasovanjem o pokojninski reformi. Če je DeSUS ne bo podprl, on ne bo podprl kandidatke. Pokojninska reforma zaradi veta državnega zbora namreč potrebuje 46 glasov.

DeSUS pa očitno od kandidatke ne namerava odstopiti, ampak bi utegnili na njeno imenovanje vezati svoj obstanek v koaliciji.

Pahorja čez tri mesece zapušča tudi Gaspari?
Slovenija na evropskem parketu aktivno lobira za mesto podpredsednika Evropske centralne banke. Tja naj bi poslali Mitjo Gasparija, ministra brez listnice za razvoj in evropske zadeve, sicer bivšega guvernerja Banke Slovenije.

Če bo Gaspari dobil evropsko funkcijo, bo premier po naših informacijah zmanjšal število vladnih resorjev in službo za razvoj in evropske zadeve razdelil. In sicer tako, da bi razvoj prešel pod gospodarsko ministrstvo, evropske zadeve pa pod ministrstvo za zunanje zadeve.

Podobno pa se, trdijo dobro obveščeni, utegne že v prihodnjih dneh zgoditi s službo vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. V krogih blizu Pahorju je slišati, da razmišlja o ukinitvi tudi tega ministrstva brez listnice. Obe potezi naj bi bili del priprave nove vladne ureditve, ki naj bi sicer začela veljati šele v naslednjem mandatu. Če bi bil zakon sprejet, bi imela takrat vlada, po zgledu madžarske, zgolj devet ministrstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.