Slovenija
3471 ogledov

Trgovcem je dovolj, s peticijo zahtevajo boljše plače

ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; Saša Despot
V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so danes med delavci v dejavnosti začeli zbirati podpise pod peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini.

Podpise bodo zbirali do 22. decembra, vmes pa so že začeli sindikalne aktivnosti, saj so zahteve delodajalcev v pogajanjih za novo kolektivno pogodbo zanje nesprejemljive.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, niso zadovoljni s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba. Ta se bodo nadaljevala še v sredo, če ne bodo dosegli napredka, bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Zahteve sindikata 

Sindikat ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene pod pogojem, da sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo na 16 nedelj v letu. Ne pristaja na zahtevi za znižanje dodatka za delovno dobo z 0,5 na 0,3 odstotka pri zadnjem delodajalcu in za odpravo dodatkov za delo v popoldanski in nočni izmeni v višini 10 odstotkov.

Nesprejemljivo se jim zdi, da se kraj opravljanja dela, ki so ga uvedli kot začasen ukrep, določi tako, da se delavce lahko premešča na delo v 100 kilometrov od kraja bivanja oddaljene trgovine. To nekateri delodajalci izkoriščajo kot kazensko sankcijo za neposlušne delavce, je povedal. Ne pristajajo še na zahtevo po povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela v višini 85 odstotkov cene javnega prevoza.

Zahtevajo tudi določitev kraja dela

Delodajalci ponujajo, da se za dela v četrtem tarifnem razredu - za poklice prodajalec, avtomehanik, serviser, skladiščnik - določi bruto plača v višini 1050 evrov, če se delavec odreče dodatkom na popoldansko in nočno izmeno. "To je 80 evrov več kot sedaj, medtem ko bi delavci z ukinitvijo dodatka za popoldansko delo letno izgubili od 200 do 700 evrov, za nočno delo pa od 1000 do 2000 evrov," je dejal.

Sindikati zahtevajo, da se določi kraj opravljanja dela in s tem prepreči vsakodnevno premeščanje, da se plača v četrtem tarifnem razredu določi v višini minimalne plače, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela delavcem izplača v višini 100 odstotkov višine cene javnega prevoza ali 0,21 evra na kilometer ter da se znesek povračila stroškov prehrane med delom določi v višini 7,96 evra in izplača v denarju.

"Ne pustimo si vzeti, kar smo si pridobili"

Predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Tina Skubic zaposlene v dejavnosti poziva, naj podpišejo peticijo. "Ne pustimo si vzeti, kar smo si težko izborili," je poudarila in povzela, da so delodajalci "skrajno žaljivi in neresni in jih kot take zavračajo". Od delodajalcev nenehno poslušajo, naj delavci razumejo zaostrene razmere, medtem ko sami za stiske delavcev nimajo posluha, je dodala.

Za projekt spremljanje cen osnovne in razširjene košarice živil je ocenila, da gre za zavajanje. Delodajalci namreč po njihovih informacijah v času popisa prilagodijo cene na najnižje možne, do informacij pa pridejo prek neformalnih povezav.

denar evri denarnica Slovenija Sindikati ogorčeni: Vlada sploh ne želi uskladitve vrednosti plač! denar evrski bankovec Slovenija Vsem javnim uslužbencem se bodo plače zvišale, nekaterim celo za 25 %

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • dare6 14:08 14.december 2023.

  Trgovci se že tresejo , so zaščiteni dobr, nimate vi tok dnarja ,da greste prot njim...Pokrijte se z deko pa sanjite še naprej...

 • Avatar Garancija
  Garancija 08:41 09.december 2023.

  Trgovci na blagajnah,ne pa tudi njihovi šefi

 • Avatar Leon
  Leon 07:54 09.december 2023.

  Vprašajte predsednico Trgovinske zbornice koliko ima plače ?