Slovenija
27 ogledov

Trgovci bodo odpuščali

prodajalka Nik Rovan
Raziskava. Največ možnosti za zaposlitev v transportu in gostinstvu.

Zaposlovanje. V prihodnjih treh mesecih namerava povečati število zaposlenih sedem odstotkov slovenskih delodajalcev, je pokazala raziskava Manpowerja, v kateri je sodelovalo 620 podjetij. Gre za najvišji odstotek delodajalcev letos, ki so napovedali zaposlovanje, pravijo pri Manpowerju.

Največ možnosti za zaposlitev bo v panogi transporta, logistike in komunikacij, kot povsod po Evropi naj bi se povečevalo tudi zaposlovanje v proizvodnji, nove zaposlitve pa napovedujejo tudi v gostinstvu in hotelirstvu.

Najbolj bodo delavce iskali v severovzhodni regiji, pa tudi na jugozahodnem delu države zaradi sezonskega dela. “Z novim poslom s potniškimi ladjami, ki ga je dobila Luka, se bo nekaj ljudi v Kopru gotovo zaposlilo. Sicer pa je odstotek stalnih zaposlitev v turizmu tako majhen, da ne bo toliko viden,” je prepričan direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič.

Po besedah Romane Šercelj iz Manpowerja naj bi namreč tudi za potrebe sezonskega dela podjetja zaposlovala za določen oziroma nedoločen čas; raziskava študentskega in honorarnega dela namreč sploh ne meri. Gostinski kader z izkušnjami je zelo težko najti, zato kuharje, natakarje in sobarice običajno zaposlijo redno, pravi Šercljeva. Aleš Kovačič iz sindikata delavcev gostinstva in turizma pri KS 90 pa nasprotno meni, da delodajalci tudi med sezono bolj koristijo študentsko delo, kot redno zaposlujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.