Slovenija
260 ogledov

Trgovci marca zaslužili manj

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil marca v primerjavi z lanskim marcem, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, občutno, kar za 12,7 odstotka nižji, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

V trgovini z motornimi gorivi je prihodek od prodaje v trgovini z motornimi gorivi upadel za 16,8 odstotka, v trgovini z neživili za 11,2 odstotka in v trgovini z živili za 8,3 odstotka.

V prvem letošnjem četrtletju je bil prihodek trgovcev za pol odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. V trgovini z živili se je znižal za šest odstotkov in v trgovini z neživili za 4,3 odstotka, v trgovini z motornimi gorivi pa se je zvišal za 6,9 odstotka.

Prihodek od prodaje motornih vozil in njihovih popravil se je v mesečni primerjavi marca zvišal za 2,5 odstotka, v letni pa za 18,7 odstotka. Tudi v prvem četrtletju je bil glede na enako obdobje lani višji, in sicer za 13,9 odstotka.

Statistični urad je danes ločeno objavil tudi februarske podatke o prodaji storitev. Prihodek iz tega naslova je bil drugi mesec višji tako na mesečni kot na letni ravni, in sicer za 1,7 odstotka oziroma za 14,9 odstotka.

Največ prihodka pri v poslovanju z nepremičninami

Na mesečni ravni so statistiki največjo rast zabeležili v poslovanju z nepremičninami (4,7-odstotna rast prihodka), višji je bil tudi v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 4,1 odstotka), v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 2,9 odstotka) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (za 0,4 odstotka. Nižji kot januarja pa je bil v gostinstvu (za 1,0 odstotka) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,5 odstotka).

K dvigu prihodka od prodaje storitev na letni ravni so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti. Najizraziteje se je zvišal v gostinstvu (za 32 odstotkov), sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 26,1 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 19,2 odstotka), poslovanje z nepremičninami (za 15,7 odstotka), informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 13,7 odstotka) ter promet in skladiščenje (za 6,9 odstotka).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:17 26.april 2023.

    Itak, da se mora draginja nekje odraziti sorazmerno temu sledijo trgovci z oglaševanjem..Bradavičarju se že meša od Hofer cen gledalcem in kupcem pa, še bolj..