Slovenija
3045 ogledov

Trgovci so priznali, da izdelke, ki se popisujejo, znižajo

Trgovina Profimedia
Kako učinkovit je bil ukrep popisa cen prehranske košarice?

Vlada je septembra lani zaradi visoke rasti cen hrane uvedla popis cen prehranske košarice - vsakih 14 dni je pri šestih trgovcih popisala cene osnovnih skupin živil. Ukrep, ki je bil takrat po mnenju mnogih nepotreben in neučinkovit, so na kmetijskem ministrstvu danes ocenili za uspešno potezo.

Cene košaric živil so se v Mercatorju, Sparu, Tušu, Lidlu, Hoferju in Eurospinu v dobrem letu dni prepolovile, so pojasnili.

Povprečna vrednost razširjene košarice 28 skupin živil je bila 4. 12. 2023 najnižja doslej. Znašala je 34,76 evra. Povprečna vrednost osnovne košarice 15 skupin živil pa je padla za 10,24 odstotka. Trenutno znaša 20,43 evra.

Nižja stopnja inflacije

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je poudarila, da so "s tem ukrepom brez prisilne zamrznitve cen pripomogli k zagotavljanju nizkih cen za izbrana živila znotraj košarice in tako zagotovili ohranjanje kupne moči predvsem najbolj ranljivih skupin prebivalstva".

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar pa je dodala, da je v letu 2022 letna inflacija v Sloveniji znašala 10,3 odstotka, pomembno so k temu pripomogle cene hrane, ki so se takrat zvišale za kar 18,9 odstotka. V prvih enajstih mesecih leta 2023 pa je inflacija v Sloveniji znašala 4,7 odstotka - cene hrane so se v tem času zvišale za 4 odstotke.

Cene na področju hrane so se tako v letu 2023 umirile, je poudarila.

Objavili bodo nov razpis

Projekt bodo kljub padcu inflacije nadaljevali tudi v letu 2024. Po novem bodo popise cen izvajali na celotnem ozemlju Slovenije.

In kakšen je bil obisk na novo vzpostavljenega portala? Državna sekretarka je povedala, da je v dobrem letu dni spletna stran zabeležila 120 tisoč obiskov. Ima tudi tri tisoč registriranih uporabnikov. 

Število obiskov je dokaj nizko, kaže primerjava z ostalimi spletnimi stranmi v Sloveniji. A vendarle so tudi trgovci sami priznali, da so v tem času zniževali cene popisanih izdelkov.

Za oba popisa (osnovne in razširjene košarice) so na ministrstvu v času od vzpostavitve portala odšteli približno 133 tisoč evrov.

Za nadaljevanje popisa pa bodo odprli nov razpis, vrednost projekta bo okrog 130 tisoč evrov. Novost bo tudi, da bodo popisovali cene živil po več krajih v Sloveniji, ne le v Ljubljani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 20:56 08.december 2023.

    petrol toži državo zaradi znižanja marže. lepo. sedaj pa mi državlani tožimo trgovce zaradi goljufanja. ja zahtevajmo cene, ki so jih dali v popis in naj nam vrnejo razlike. aja pa še potne stroške naj nam vrnejo, ker smo zaradi ...prikaži več njihovih lažnih objav se vozili k njim. ravno k njim in ne k drugim. aja zdej naj pa še prizna vršilec te obdelave, kolk je v resnici stala ta obdelava in kolk je šlo "dobrotniku".p.s. za skupno tožbo čakam da se Rupar poloti akcije, al pa kakšen njemu podoben patron.

  • Plavi-mil 14:21 08.december 2023.

    A , po enem letu ste ugotovili, za nas je bilo to jasno že s prvim dnem vašega bedastega popisovanja, trgovec ni neumen , kot en aparatčik.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 13:46 08.december 2023.

    Vidim, da boste kreteni spet trdili, da košarica v resnici ni cenejša..