Slovenija
23 ogledov

Trgovci v središču obupujejo

Trgovine Boštjan Tacol
Težave: visoke najemnine, dostop zaradi zaprtega centra, nepomoč vodičev.

“Po 32 letih se sprašujemo, kako preživeti,” pravi Sonja Bezenšek iz Galerije Ars, ki ima največ težav zaradi najemnine, saj ima galerijo na 130 kvadratnih metrih. Zato je predlagala nižje najemnine za tiste, ki se ne ukvarjajo s profitabilnimi dejavnostmi. Teh težav na Mestni občini Ljubljana ne morejo rešiti, ker je treba na državni ravni spremeniti zakon. Po besedah Janka Mlakarja, predsednika Združenja trgovcev mesta Ljubljane, si bodo za to prioritetno prizadevali.

Brezplačno parkiranje

Tudi Aleksandra Vrhovec, ki ima na Gornjem trgu že devet let trgovino z modnimi dodatki, bo do konca leta še vztrajala, nato pa bo premislila, ali se ji ta posel še izplača. Ena od njenih oblikovalskih kolegic je že obupala, pravi in dodaja: “Vodiči promovirajo hotele, nas pa ne.” Tudi Mlakar, ki ima trgovino na Stritarjevi ulici, meni: “Z vodiči bi se morali dogovoriti za promocijo.” Barbara Vajda, direktorica Turizma Ljubljana, se s tem ne strinja in pojasnjuje, da morajo vodiči delovati v javnem interesu.

Težava trgovcev je tudi dostop do trgovin, ker je središče mesta zaprto. “Kako naj stranke odpeljejo velike slike?” se je včeraj spraševal eden od galeristov. Ljubljanski župan Zoran Janković mu je odgovoril, da dostop ne bi bil težava, če ne bi uporabniki tega zlorabljali. Trgovci si želijo tudi, da kupcem ob koncih tedna ne bi bilo treba plačati parkirnine, o čemer bodo na občini premislili. Prav tako večina trgovcev podpira gradnjo garažnih hiš v središču mesta. “Vendar po svetu je po navadi obratno; najprej se zgradijo garažne hiše, nato se središče zapre,” pravi Mlakar, ena od trgovk pa je dodala, da jim je promet zaradi pešcone “drastično upadel” in da se šele zdaj izboljšuje.

Za zdaj bodo na občini trgovcem ponudili možnost, da ob sobotah in nedeljah najamejo stojnice, na katerih bodo lahko pred trgovinami predstavili svojo ponudbo, poleti pa bodo organizirali noč trgovcev, ko bodo lahko trgovine odprte do polnoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.