Slovenija
41 ogledov

Trgovci z lesom utajili 22 milijonov evrov

les Shutterstock
Skupen carinski in davčni nadzor je v nadzoru trgovine z lesom, ki je trajal tri leta, ugotovil velik obseg dela na črno in za 22 milijonov evrov neplačanih davkov.

Davčna in carinska uprava sta opravili okoli 1000 inšpekcijskih nadzorov. Pri trgovini na debelo z lesom inšpektorji sumijo, da je bilo skoraj 20 odstotkov delavcev zaposlenih na črno, je poročala Televizija Slovenija.

Še bolj presenetljive pa so številke, ki so jih inšpektorji ugotovili pri nadzoru samostojnih podjetnikov in kmetov. Pri vsakem nadzoru so tako ugotovili v povprečju za več kot 22.000 evrov neplačanih davčnih obveznosti. Pri kmetih je ta številka presegla 51.000 evrov.

Ugotovljena nezakonita dejanja so se nanašala zlasti na neknjižene prodaje lesa, neverodostojne odhodke, odhodke med povezanimi osebami, davčne vrtiljake, neupravičene stroške reprezentance, plačevanje zasebnih dolgov fizičnih oseb ter neplačevanje prispevkov zaposlenim.

Vodja sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij in register pri Davčni upravi RS Peter Jenko je pojasnil, da so glede na trenutne kadrovske vire davčne uprave pri nadzorih odkrili le del davčnih nepravilnosti, zato predvideva, da je ta znesek utajitve bistveno višji. O dejanskem znesku neplačanih davkov ni želel ugibati, a po njegovi oceni gre za večkratnike ugotovljenega zneska.

Napovedal je še, da bodo ugotovitvah obveščeni vsi organi, ki imajo kakršne koli pristojnosti na tem področju.



Komentarjev 4
  • graff 12:31 15.december 2012.

    Trgovci z lesom utajili 22 milijonov evrov............megla barjanjska.Trgovci z lesom, lastniki gozdov, predvsem pa CERKEV so v zadnjih 20 letih, s pomočjo korumpirane politike in posebej stranke SLS, ki obvladuje to področje, državo ogoljufali za 22 milijonov x ...prikaži več x 50, brez vštet izgube 30.000 delovnih mest in škode, ki v naših gozovih nastaja zaradi nereda, kraje, nečiščenja, nepogozdovanja, nezaščite in še pa še......Tudi sedanji SLS-ov minister Bogovič, je v zakonodajno komisijo zaposlil dva največja gozdna tajkuna, kapitalista, anarhista ali po domače, v tisto kar je še ostalo je cepil ,,lubadarja,,!!SLOVENIJA VSTAN!!!

  • feferon 12:41 14.december 2012.

    Tiste pisarniške flenče, ki so ugotovile, da je šlo toliko denarja mimo države pa v hosto, da se naučijo sploh kaj je katero drevo in naj kmetom hosto pregledujejo, namesto, da plozajo bedarije, ki jih je država dopuščala vsa ta leta

  • feferon 12:39 14.december 2012.

    To pa zato, ker nimamo gozdarjev s katerimi bi kmetje morali sodelovat! Kmeti pa itak začnejo strižit z ušesi, ko je treba državi kaj dat! Zdaj pa pejd tam po pohorju pa enga pohorca za rokav pocuki, da nima dovoljenja ...prikaži več za podiranje svojih dreves! te bo z motorko napol prežago!