Slovenija
20 ogledov

Trgovina ali položnice

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Emilia Montoya Vazq Žurnal24 main
Mati bi rada plačala vsaj najemnino, da bi obdržali streho nad glavo.

"Službe nikakor ne dobim, živimo od socialne pomoči in otroških dodatkov. To je ravno dovolj denarja za najemnino in položnice," pravi obupana mati treh otrok. "Če plačam položnice, nimam za trgovino. Če grem v trgovino, nimam za položnice," dodaja.

Prejšnji teden je peljala vse tri otroke k materi, da so imeli vsaj kaj za jesti. "Sama se nisem najedla že deset dni. Vprašanje je, kdaj bom lahko kaj konkretnega pojedla," pravi.

Grozi jim odklop elektrike

Hči, stara 13 let, ima hudo obliko astme, zaradi česar je morala biti mati v preteklosti veliko na bolniškem dopustu. "Zato so mi v službi nekega dan dejali, da me ne potrebujejo več," se spominja mati. Od tedaj ves čas išče službo, pošilja prošnje, a brez uspeha: "Včasih me povabijo na razgovor, potem pa me niti ne obvestijo, da so izbrali drugega." Poprijela bi za vsakršno delo, dodaja. Največ se prijavlja za delo čistilke. Trenutno zamuja z najemnino in položnicami že štiri mesece, grozita jim odklop elektrike in tudi izselitev.

"Najhuje je zaradi otrok. Starejša dva že nekako razumeta stisko. Najmlajša pa bi imela novo majico, rada bi čevlje, ki jih imajo njene sošolke," razlaga. Težko ji pojasni, da nimajo niti za hrano in da bodo morda že jutri tudi brez elektrike.

So lačni, a so tiho

Otrokom bi rada vrnila nasmeh na obraz, jih videla v kakšnem novem oblačilu, jih morda odpeljala celo na kakšen izlet.

"Najbolj trpim, ko vem, da so lačni, a so tiho," opisuje. Čeprav jim včasih ne more dati niti kosa kruha, bi jim rada privoščila slastno torto, velik zrezek in morda kaj zdravega sadja. Rada bi poplačala položnice in otrokom še naprej omogočila vsaj streho nad glavo. Oče otrok zanje ne skrbi, zato je vse na njenih plečih.

 

Komentarjev 19
  • millenium 20:09 21.maj 2013.

    se strinjam!

  • privat 22:10 18.maj 2013.

    otroci stradajo že v Sloveniji in še vedno ni nobenega pametnega ,poštenega politika ,ki bi rekel "dost" in prevzel politiko države v svoje roke!! Državni uradniki pa imajo toliko da lahko živijo v neresničnem svetu!! kaka štala od države!!

  • Scott 20:35 18.maj 2013.

    Sedaj so prioriteta odškodnine izbrisanim, znižane priviligirane pokojnine pa so že dane v prejšnje stanje, vsi odbitki za nazaj pa bodo v kratkem vrnjeni.