Slovenija
1358 ogledov

Trgovinska zbornica še enkrat pritisnila na vlado

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je danes vlado znova pozvala, naj prekliče odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih ter s tem omogoči odprtje prodajaln že prihajajočo nedeljo. V TZS so namreč prepričani, da po koncu epidemije za zaprtje ni več nobenega tehtnega razloga.

Kot so v zbornici navedli v sporočilu za javnost, zaprtje trgovin ob nedeljah negativno vpliva na poslovanje trgovcev in na ohranjanje števila delovnih mest v trgovini. Ob tem so opozorili, da zaradi vladnega ukrepa prihaja do povečanega števila obiska potrošnikov ob petkih in sobotah, kar povečuje tveganje za okužbo z novim koronavirusom tako za zaposlene kot tudi za potrošnike v trgovini.

V TZS so izpostavili še, da so trenutne razmere zaradi zastoja v gospodarstvu zelo zahtevne. "Potrošnja je v tem trenutku ključnega pomena za gospodarsko rast, trgovinska panoga pa ima pri oživljanju potrošnje še posebej pomembno vlogo," so spomnili.

To ni prvi tovrstni poziv zbornice k umiku odloka. Da naj ga umakne, so namreč vlado zaprosili že, ko se je iztekla epidemija. V TZS so v torek sicer zarožljali tudi z ustavno presojo novele zakona o trgovini, ki je v postopku v DZ na predlog Levice in bi, z nekaterimi izjemami, določila, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
  • Avatar Leon
    Leon 15:52 10.junij 2020.

    Zaprtje trgovin ob nedeljah je bila referendumska volja državljanov .........vse ostalo so bila politična kupčkanja in tega mora biti enkrat za vselej konec . PADA VLADA ..trgovke in trgovci sedaj je priložnost da tudi to zahtevate na shodih ,ki se ...prikaži več bodo vršili vsak teden po Sloveniji . Veriga je močna ,koliko je močan njen najšibkejši člen !

  • Avatar praufo
    praufo 15:03 10.junij 2020.

    nekaterim ni jasno, da vstopamo v hudo krizo ... delavec-trgovec bo dobil plačo, če bo biznis, sicer bo odpuščen in ne razumem , zakaj bi nedelje reševale trgovce, razen če želijo konkurirat petrolu za tistih nekaj evrov, to je skregano ...prikaži več z logiko, cel kup folka iz drugih branž bo odpuščenega, razen če mislijo, da imajo penzionisti neomejeno keša ... dejte se sprijaznit, da prihajajo čisto drugi časi

  • Avatar praufo
    praufo 14:43 10.junij 2020.

    pa sej ne morem verjet, ne morem verjet ... trgovci so vsi po vrsti člani te zbornice (ne vem zakaj jo rabijo) in kaj delajo budale ... človek recimo prejme 500€ na mesec , recimo penzioner in to bo zapravil ...prikaži več tudi če v nedeljo ne bo obiskal štacune ... bo pač v soboto malo več namesto nedelje ... ampak NE, požrešnost še tistih nekaj ojrov vse te gospode lastnike premami, ker je nekdo nekaj pozabil in ker je folk že tako prerazvajen ... ne vem zakaj niso štacune ponoči odprte al pa vsaj do polnoči