Slovenija
18 ogledov

Tri fronte okrog Teša

"Nimam službenega avta. Teš ima dva službena passata, ki ju lahko uporablja kakš Žurnal24 main
V četrtkovem Žurnalu24 preberite. Usodnost. V četrtek odločitev o odpovedi Sevčnikarju, ki bi ji sledila splošna stavka v energetiki. Zaplet. Rotniku nova pogodba ni všeč. Napoveduje "končno zmago".

Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot bo v četrtek povedal, ali bo sindikalistu Branku Sevčnikarju dal izredno odpoved ali ne. Spomnimo, ob menjavi Uroša Rotnika so v Tešu stavkali in novega direktorja Tota niso spustili v podjetje, tako da je lahko vstopil šele s sodno odredbo in izvršiteljem.

Očitki o zavajajočem vodenju

Premog. Direktor Premogovnika Velenje Milan Medved šefa nadzornikov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jadranka Medaka v odprtem pismu obtožuje, da nadzorni svet vodi skrajno zavajajoče.

Medak je namreč izrazil dvome o zadostnih zalogah premoga in zahteval tujo študijo, do takrat pa zamrznil projekt bloka 6. Medved pa pravi, da so elaborat o zalogah novembra predstavili vodstvu HSE, ki je bilo z njim zadovoljno.

Sprašuje se, ali je zadaj Medakova večna želja v Slovenijo pripeljati plin ali slepo izpolnjevanje navodil.

Sevčnikar tako ali drugače
"Sem popolnoma miren; karkoli bodo naredili, bom čez 14 dni nazaj v službi," pravi Sevčnikar, ki sicer trdi, da ima nekatere indice, zaradi katerih pričakuje, da odpovedi ne bo.

"Ne more samo Branko odgovarjati; izvrševal sem sklepe stavkovnega odbora in svetov delavcev. Še leta 1992, ko je bila vsa Slovenija v temi, niso nikogar odpustili,"
pove.

Če bo odpuščen, sledi splošna stavka v energetiki, če bo dobil opomin, pa napoveduje pritožbo na sodišče. "Ne pristanem na nobeno kazen," razlaga. Tot zadeve ni želel komentirati.

Sindikalisti složni
Ne glede na to, ali je bila stavka v skladu z zakonom, je individualno kaznovanje predsednika sindikata gotovo protizakonito. Odločitve je sprejel sindikat in sindikat tudi lahko odgovarja za škodo, ki pa jo je treba dokazati,” pravi Peter Majcen, predsednik konkurenčnega sindikata Konfederacija sindikatov 90 Slovenije.

Dodaja, da so imeli pred leti tudi v njihovem sindikatu primer odpuščenega sindikalista, ki pa se je v službo vrnil s sodno odločbo. Na vprašanje, ali se mu ne zdi primernejše, da bi se tudi Sevčnikar bojeval na sodišču in ne z grožnjo stavke, pa odgovarja:

"Vsi so mojstri svetovanja sindikatom. Kadar se odzovemo mehko, vsi sprašujejo, zakaj nismo bolj odločni, in obratno. Vsak sindikat sredstva izbira sam in za to odgovarja."

"V državnih podjetjih si lahko sindikalisti očitno privoščijo tudi to, da direktorja ne spustijo v podjetje. Saj tudi na Železnicah vodijo podjetje. Ampak potem bi morali tudi odgovarjati za poslovne rezultate," komentira ekonomist Rado Pezdir.

Rotnik na roko črtal člene
Zapleta pa se tudi z novo Rotnikovo pogodbo. "Poslal sem mu jo v roku, kot sva se dogovorila na primopredaji. Rotnik mi je pogodbo vrnil podpisano, a je v njej črtal nekatere člene v zvezi s konkurenčno klavzulo," pojasnjuje Tot, ki ga je zaplet presenetil. "Pogodba je enaka, kot jo ima zdajšnji vodja tehnike in vzdrževanja, kateremu jo je ponudil prav Rotnik," dodaja.

V uredništvo smo prejeli elektronsko pismo, ki ga je Totu (in vsem zaposlenim v vednost) v torek poslal Rotnik. Zanima ga, kdaj je Tot zadnjič govoril z ministrico Darjo Radić in katere podatke ji je posredoval, da je zdaj zadovoljna z vodstvom Teša. Zanimajo ga tudi podrobnosti o Totovi pogodbi in mandatu na čelu Teša, odgovore pa pričakuje do jutri.

Rotnik je pred tem sicer že večkrat pisal zaposlenim v Tešu. V enem od sporočil jim je omenil "našo končno zmago, katera enkrat zagotovo pride". Za komentar Rotnik ni bil dosegljiv.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.