Slovenija
13 ogledov

Tri leta narazen

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Soglasja o tem, na kakšen način se bodo delavci upokojevali, ni niti po današnjem krogu pogajanj med socialnimi partnerji na Brdu pri Kranju.

Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da bodo pogajanja nadaljevali v sredo. Najtrši oreh še vedno predstavlja dolžina pokojninske dobe in obdobje za izračun pokojnine, ki sta za sindikate ključni.

Če pokojninska zakonodaja ne bo spremenjena, se bodo izdatki za pokojnine v primerjavi z letom 2010, ko bodo znašali 11,5 odstotka BDP, do leta 2020, ko bo zadnje leto vzdržnosti javnih financ, povečali na 13 odstotkov BDP, navaja vladna stran.

Sindikati vztrajajo pri zahtevi, da mora pokojninska doba 40 let za moške in 38 let za ženske zadostovati za polno pokojnino brez odbitkov, pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Na drugi strani pa vladni pogajalci predlagajo, da se moški lahko upokojijo pri 65. in ženske pri 63. letu starosti. Brez odbitkov bi lahko polno pokojnino dosegli tudi mlajši, vendar bi morali imeti moški v tem primeru 43 let pokojninske dobe, ženske pa 41 let pokojninske dobe, pravi vladni predlog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.