Slovenija
22 ogledov

Tri leta nič vplačil

gasilci Jerca Božič Kranjec
Za beneficirano. Poklicnim gasilcem GRC ni plačeval za del pokojnine.

Med poklicnimi gasilci je završalo, saj naj jim delodajalec že dlje ne bi plačeval prispevkov v sklad za beneficirano pokojninsko dobo. Da to drži, nam je potrdil tudi Tomaž Kovačič, direktor gasilsko-reševalnega centra (GRC).

Dolg prejšnjega vodstva

“Glede premij v sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ) zdaj saniramo situacijo za tri leta nazaj, ko se je prejšnje vodstvo (direktor GRC je bil Igor Perhaj, op. p.) odločilo, da teh premij ne bodo plačevali,” je povedal Kovačič.

Ta je vodenje GRC prevzel junija lani in, kot je zatrdil, se od takrat nastalo situacijo trudijo popraviti. “S Kapitalsko družbo (Kad) smo se dogovorili, da obveznosti zapiramo v skladu s svojimi finančnimi zmožnosti in da bomo do marca poravnali ves dolg,” je pojasnil.

Ob tem je poudaril, da nobeden od zaposlenih in tudi lani oziroma letos upokojenih zaradi tega ni bil oškodovan.

Plače veliko breme

Sicer pa je, kot ugotavlja Kovačič, prispevek v višini 10,55 odstotka od bruto plače za GRC veliko breme v primerjavi z vsemi preostalimi občinskimi javnimi zavodi, ki te obveznosti do svojih zaposlenih nimajo.

Iz proračuna mestne občine GRC, ki zaposluje 43 delavcev v operativi in šest v dnevni službi, na leto prejme dobrih 900 tisoč evrov. Od tega je, kot so nam povedali v kabinetu župana Alojzija Muhiča, za plače in prispevke namenjenih 785 tisoč evrov, preostalo pa za materialne stroške 
in naložbe.

Denar, ki ga dobijo od občine, po Kovačičevih besedah zadostuje le za 60-odstotno pokritje stroška plač. Poslovni rezultat, ki naj bi bil tudi za prejšnje leto pozitiven, sicer, kot je dodal, rešujejo s trženjem lastnih 
dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.