Slovenija
16 ogledov

Tri leta od začetka Čiste lopate

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Minevajo tri leta od aretacij v sklopu afere Čista lopata. Osmerica je obtožena kaznivih dejanj v zvezi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Zaradi domnevnih nepravilnosti na v afero vpletenem Vegradu kriminalisti preverjajo kar 45 bančnih računov v tujini.

 

Že tri leta se vleče zadeva Čista lopata, v kateri so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

12. februarja 2008 so kriminalisti med preiskavo gospodarskega kriminala pridržali osem ljudi, vsi so bili kazensko ovadeni. Opravili so 29 hišnih preiskav, osredotočili pa so se na posel v zvezi s kontrolnim stolpom na letališču Jožeta Pučnika. Za gradnjo tega stolpa so SCT, Vegrad in Primorje oddali izjemno podobne ponudbe – razlike je bilo le v nekaj sto evrih.

Farčnik prišel brez odvetnika
Glavna obravnava se je začela konec lanskega oktobra, od takrat pa je sledilo že več zastojev. Ta teden je denimo soobtoženi Farčnik na obravnavo prišel brez zagovornika, zaradi česar je sodnica obravnavo prekinila. Farčnikov zagovornik Anton Šubic , ki je imel istočasno drugo obravnavo in Farčniku ni priskrbel drugega odvetnika, bo moral plačati 1.500 evrov kazni in sodne stroške tistega dne.

Naposled le soočenje Slodeja in tajnega sodelavca?
Naslednji petek se bo glavna obravnava nadaljevala. Po pričakovanjih bo takrat sledilo soočenje kriminalista Roberta Slodeja in domnevnega tajnega policijskega sodelavca, ki naj bi za Slodeja nezakonito pridobival dokaze o domnevno nezakonitih poslih Ivana Zidarja .

Slodeja je notranje ministrstvo deloma razrešilo dolžnosti varovanja podatkov, torej bo lahko pojasnil status sodelovanja s policijo in sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Ni pa razrešen dolžnosti varovanja podatkov v delu, ki se nanaša na razkritje taktike in metod dela kriminalistične policije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.