Slovenija
122 ogledov

Tri minute, da ne bo presenečenj

Plaža kampa Straško na otoku Pag. Pixsell
Mobitelovci, pazite, kdaj boste vklopili neomejeni prenos podatkov, Simobilovcem se posebne opcije skoraj ne splačajo, Tušmobilovci, ki bi želeli prenesti več kot 64 megabajtov, morajo pred odhodom v tujino na prodajno mesto.

Spodaj objavljamo nasvete in navodila, kako izklopiti prenos podatkov v tujini, kako nastaviti limit in podobno:

UPORABNIKI MOBITELA

Pazite, kdaj storitev vklopite

Mobitel je pred kratkim ponudil neomejeni internet na Hrvaškem za 10 evrov na mesec, a pozor, storitev neomejenega interneta velja za tekoče obračunsko obdobje in ne en mesec od vklopa. Če je vaše obračunsko obdobje koledarski mesec in boste storitev vključili 30. julija, boste  za julij plačali deset evrov, nato pa še deset evrov za avgust. Kdor bo na morju na Hrvaškem denimo v tednu od 29. julija do 4. avgusta, naj razmisli, ali se mu storitev splača, saj bo zanjo plačal 20 evrov (za toliko lahko po evrotarifi prenese 36 megabajtov podatkov). Ko storitve več ne potrebujete, jo morate izklopiti, sicer vam jo bodo zaračunali tudi naslednji mesec. 

Ponudba velja le v omrežju Hrvatskega Telekoma, ki se na telefonu izpiše kot HR-CRONET ali T-Mobile HR. Če želite uporabljati to storitev, je zato izbiro omrežja priporočljivo nastaviti na ročno. Neomejeni internet ponuja 20 GB prenesenih podatkov, nato pa se hitrost prenosa omeji na 384kb/s do uporabnika in 64 kb/s k uporabniku. Ponudba velja le do 30. septembra.

Za male porabnike

Za deset evrov lahko lahko na Hrvaškem, odkar tudi tam velja evrotarifa, prenesete dobrih 18 megabajtov podatkov. Kdor meni, da bo potreboval manj, a ga je strah, da bi porabil več, si lahko nastavi limit na primer na pet evrov (devet megabajtov podatkov). Limit za prenos podatkov je sicer prednastavljen na 60 evrov. 

Za izklop "tujina podatki ne" na 1918

Limit lahko nastavite prek SMS sporočila z vsebino LIMITGPRS ZNESEK na 1918. Namesto besede znesek vpišete želeni znesek limita; sporočilo LIMITGPRS 10 nastavi višino limita na deset evrov. Če znesek ni vpisan, se limit nastavi na 60 evrov. Kdor želi izklopiti prenos podatkov v tujini na 1918 pošlje sms sporočilo z vsebino TUJINA PODATKI NE. 

UPORABNIKI SIMOBILA

Simobil bo v ponedeljek predstavil svoj paket neomejenega prenosa podatkov v tujini, ki bo veljal 30 dni od vklopa, potem pa se bo sam izklopil. Napovedujejo, da bo njihova ponudva najcenejša in najboljša na trgu. Paket bo na voljo konec prihodnjega tedna. 

Simobilovi uporabniki imajo sicer nastavljen limit 60 evrov za prenos podatkov v tujini, limit pa si lahko prilagodijo ali ga izklopijo. Sms obvestilo dobijo 

uporabniki, ko dosežejo 80 odstotkov limita. Z limitom 60 evrov lahko na Hrvaškem prenesete 109 megabajtov podatkov. 

Vklop tarife Svet za Hrvaško ni več smiseln, razen, če pričakujete izjemno dolge dohodne klici, saj se v tej tarifi vsakih 20 minut obračuna le strošek vzpostavitve zveze, ki je 91,5 centa. Za ta denar bi lahko po evrotarifi govorili pol manj, a samo za mesečno naročnino tarife Svet, ki znaša 3,05 evra, lahko on dohodnem klicu klepetate skoraj 36 minut. 

Tudi opcija Počitnice, ki za 8,90 evra omogoča 30 minut pogovorov, 20 kratkih sporočil in 10 megabajtov prenosa podatkov se splača le, če bi jo v celoti porabili. Enake količine po evrotarifi bi namreč stale le dobrih 13 evrov. 

Odzivnik ni več problem

Simobil na spletni strani opozarja, da je lahko pogost povzročitelj visokih stroškov med gostovanjem v tujini odzivnik, toda na Hrvaškem to ni več problem, saj so v EU vsi prejeti klici preusmerjeni v odzivnik brezplačni. Kdor ga želi kljub temu izklopiti, naj v telefon vpiše ##002# in pritisne tipko za klic. 

UPORABNIKI TUŠMOBILA

Tušmobilovci imajo v državah EU, torej tudi na Hrvaškem, nastavljen limit za prenos podatkov nastavljen na 32 megabajtov, kar znese slabih 18 evrov. 

Ko doseže 80 odstotkov te kvote, uporabnik dobi sms z opozorilom, ko kvoto porabi, pa se prenos podatkov onemogoči. Dodatnih 32 megabajtov prenosa si lahko uporabniki zagotovijo tako, da pošljejo sms z vsebino GPRS TUJINA na številko 7070. Za večje povečanje pa je treba na prodajnem mestu izpolniti obrazec. Tudi izklop prenosa podatkov v tujini lahko uredite le na prodajnem mestu. 

Komentarjev 1
  • Rastok 11:03 15.julij 2013.

    Zopet ima najbolj zakomplicirano in najdražjo ponubo Simobil. Nisem presenečen. Ima pa najbolj poceni in prijazno varianto Tušmobil. Tako vsaj veš da te ne morejo prinesti naokrog, saj moraš za večji prenos podatkov urediti zadeve na licu mesta. Ker to ...prikaži več pošiljanje smsov je tako tako, meni se je prej na mobitelu vedno zgodilo, da sem imel po moji oceni večje stroške kot so pa dejankso bili in tudi s pritožbo nisem uspel, ker so trdili svoje pa čeprav brez jasnih dokazil in argumentov. Beda.