Slovenija
11 ogledov

Tri odstotke je žensk

Nasilje v družini. Barbara Milavec Fotografija je simbolična.
Nasilje v družini. Povzročitelji v 97 odstotkih moški. Prepoved približevanja prvič izrečena otroku.

“Z nasiljem v družini se srečujemo praktično vsak dan. Ne velja, da je pri nasilnežih vselej prisoten alkohol,” je dejala Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave. Obalni policisti so lani obravnavali 112 primerov kaznivega dejanja nasilja v družini, letos je bila ta številka presežena že oktobra.

Nasilja vse več

Tudi na ravni države je nasilja v družini vse več; od leta 2005, ko je bilo izrečenih 152 prepovedi približevanja, se je do lani ta številka povečala za sedemkrat. Povzročitelji so v 97 odstotkih obravnavanih primerov moški, praviloma jih prijavijo žrtve same.

“Lani je policija prvič izrekla ukrep prepovedi približevanja mladoletni osebi, stari 17 let, zaradi nasilja do staršev,” je povedala Dragica Fojan, regijska koordinatorica za obravnavo nasilja. Ženske se kot povzročiteljice nasilja pojavljajo redko – povzročile so le tri odstotke nasilja v družini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.