Slovenija
26 ogledov

Tri podjetja, 3.230 stavkajočih

zelezarna_t_finance_slo_280 Žurnal24 main
Delavci zahtevajo višje (in redne) plače ter ponekod že grozijo s stavkami. V Gorenju splošna stavka napovedana za 8. oktobrom, a le če uprava ne ugodi zahtevam.

Več kot tri tisoč nezadovoljnih delavcev v podjetjih Mariborska livarna Maribor in Metal Ravne ter v Skupini Prevent si želi višjih plač. Če z upravami ne bodo našli kompromisov, grozijo stavke.

Omenimo, da bo v primeru splošne stavke v vseh treh podjetjih stavkalo dvakrat toliko ljudi, kot jih je v Muri. Sindikalisti sicer ocenjujejo, da naj stavke mimo sindikata, kakršna je bila pri Gorenju, ne bi bilo. "Člane obveščamo sproti, vsak dan, na oglasnih deskah. Nihče se ne skriva," je dejal sindikalist iz Metala Ravne Boris Štriker.

Splošno stavko za 8. oktober pa so včeraj že napovedali delavci Gorenja. A le če uprava ne bo ugodila zahtevam: prehodu na 40-urni delovnik, 10-odstotnemu dvigu plač, povišanju osnovne plače in izplačilu draginjskega dodatka.

Skupina Prevent. © Nada Černič Cvetanovski

 
Vlado Zorman, sindikalist. Število zaposlenih v Skupini Prevent: 1.300.
"Danes imamo sestanek z upravo, še prej pa se bo sestal izvršni odbor sindikata. Želimo ohranitev čim več delovnih mest," je včeraj dejal Zorman. Kaj se bo dogajalo v podjetju, je odvisno od oktobrske izredne skupščine. Do takrat bodo podani tudi določeni predlogi, tudi dokapitalizacija, pravi Zorman.

Do zdaj so bili v podjetju spoštovani vsi dogovori in obveznosti do delavcev, je zatrdil sindikalist in dodal: "Plače so redne, dobili smo tudi regres. Kot smo se dogovorili. Avgusta smo prešli na 40-urni delovnik, tudi plače so ustrezne. Nekaj delavcev je še na čakanju." Delavci so nezadovoljni z nizkimi plačami, a Zorman ne verjame, da bi lahko stavkali: " Če plače izostanejo, pa se stavka lahko zgodi. Brez dvoma."

"Predstavniki sindikatov so izrazili pripravljenost za podporo upravi pri dejavnostih, ki ohranjajo delovna mesta in socialno varnost,"
so včeraj sporočili iz Preventa.

Metal Ravne. © Finance

 
Boris Štriker, sindikalist. Število zaposlenih v Metalu Ravne: 980.
"Smo v fazi pogajanj, o zahtevah pa ne morem govoriti, ker smo nove predloge sprejeli danes. Najprej jih dobi uprava. Ne želim ogroziti pogajanj. Se bomo pa še ta teden sestali s Tiborjem Šimonko, predsednikom uprave Sija," je včeraj dejal Štriker. V podjetju sicer zaradi (pre)nizkih plač vlada splošno nezadovoljstvo.

Najmanj plačan delavec v Metalu Ravne zasluži 660 evrov bruto (ali okoli 500 neto). "To smo se dogovorili že marca, ko smo prešli na 36-urni delovnik. Nihče ne sme dobiti manj. Mi smo težka industrija. Tu se vliva, kuje, tali, to je težka proizvodnja in ne montažna kot v Gorenju," je razložil Štriker. Koliko odstotkov višje plače zahtevajo, včeraj ni želel razkriti, o stavki pa je dejal le: "Če pogajanja ne bodo uspešna, bo stavka, a osebno verjamem, da bo z upravo dosežen kompromis."

Odgovorov uprave Sija na vprašanja o pogajanjih s sindikati včeraj nismo dobili.

Mariborska livarna Maribor. © Nino Verdnik

 
Branko Medik, sindikalist. Število zaposlenih v Mariborski livarni Maribor: 950.
"Ko se je dogajalo Gorenje, smo upravi poslali zahteve, naj se popravijo plače, da gremo nazaj na 40-urni delovnik, in naj se ukinejo delovna mesta, ki nimajo nobenega učinka. Predsednik uprave je dal takoj na vse pozitiven odgovor. Najnižje plače – te so okoli 415 evrov – bomo začeli urejati takoj. Ta mesec bodo delavci dobili še polovico regresa. Predsednik uprave nas je prosil, naj s plačami počakamo do 15. novembra, saj mora videti, kako je s poslovnim načrtom. V tem trenutku je taka informacija. Za zdaj nismo opazili, da bi se delavci sami organizirali mimo sindikata, verjamem pa, da krožijo govorice," je včeraj dejal Medik.

Predsednik uprave Mariborske livarne Maribor Branko Žerdoner včeraj za komentar ni bil dosegljiv. V podjetju so nam pojasnili, da sestankuje.

"Pozor na plačne dneve."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.