Slovenija
33 ogledov

Tri tisoč jih bo brez postelje

Študentski dom Boštjan Tacol
Študenti. Zasebnih sob ne plačujte vnaprej, saj lahko med letom dobite prostor v domu.

Prošnje. Letos bo moralo sobo na prostem trgu iskati približno tri tisoč študentov, ki ne bodo takoj dobili postelje v študentskem domu ali pri zasebniku s subvencijo.
Ljubljanski študentski domovi, kjer prošnje sicer še preštevajo, so že do včeraj prejeli več prijavnic, kot imajo razpoložljivih mest; 8.788 prijav za posteljo v domu (razpisanih je bilo 7.510 mest) in 2.992 prijav za ležišče pri zasebnikih s koncesijo (kar je 742 več, kolikor imajo postelj).

Tudi v Mariboru, kjer je bilo razpisanih 2.648 ležišč v domovih, so prejeli 3.252 vlog, od tega 1.418 za sprejem na novo in 1.834 za podaljšanje bivanja, za zasebnike pa 189 prošenj, čeprav je mest 170. “Okrog 600 študentov bo ostalo zunaj. Toliko postelj v Mariboru še vedno manjka, čeprav smo lani in letos en dom kupili, enega pa obnovili,” ocenjuje direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru Lidija Divjak Mirnik.

Na Primorskem pa bo po besedah Višnje Krečič z Univerze na Primorskem brez subvencionirane postelje ostalo približno 350 študentov; za sprejem na novo so dobili 880 vlog.

A tudi za študente, ki bodo ostali zunaj, še ni vse izgubljeno. Te bodo vseljevali med študijskim letom, ko se bodo izseljevali študenti, ki pogojev za bivanje ne bodo več izpolnjevali. Nekateri študenti vselitev med letom sicer odklonijo, “ker so pri zasebniku sklenili pogodbo za celo koledarsko leto in plačali najemnino vnaprej", zato jim Divjak Mirnikova svetuje, naj bodo pri sklepanju pogodb previdni.

Obvestila, kdo je sprejet in kdo ne, bodo novi kandidati, ki v domovih ali pri zasebnikih s subvencijo še niso bivali, prejeli po 15. septembru, stari študenti, ki bivanje le podaljšujejo, pa po 15. 
oktobru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.