Slovenija
12 ogledov

Triglav in Telekom trn v peti

Erjavec se boji, kaj bo, če preiskava na Finskem ne bo pokazala nobenih nepravil Žurnal24 main
Predsednika koalicijske SLS in DeSUS Bojan Šrot in Karl Erjavec sta prepričana, da bo vladna koalicija kljub trenjem zdržala do konca mandata.

Predsednik SLS Bojan Šrot je za Sobotno prilogo časnika Delo dejal, da je koalicija v dosedanjem mandatu delala dobro in da bo ostala do konca mandata. Prepričan je, da čeprav je morda navzven videti, da bo razpadla, za to ni bojazni. "Zadnje leto mandata je vedno posebno in nekateri vidijo svojo priložnost," je pojasnil.

Da se v vladi ne dogaja nič posebnega, je prepričan tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki bi si sicer želel več neformalnih pogovorov znotraj koalicije in s predsednikom vlade. "Normalno je, da so v vsaki koaliciji trenja," je dejal za Sobotno prilogo in dodal: "Če ne bi bila, bi pomenilo, da se dogajajo stvari po ukazu, dirigirano, to pa ni namen nobene koalicije."

Šrot in Erjavec povzročata vladajoči koaliciji težave z nasprotovanjem privatizaciji Telekoma in Zavarovalnice Triglav na način, kot si ga je zamislila vlada. Glede vprašanja Telekoma Erjavec pričakuje, da bo v vladi prišlo do preglasovanja in da bo Telekom prodan. "Če bi imel vpliv, pa ga nimam, bi verjetno sklicali koalicijski sestanek in se o tem pogovorili," je še dejal.

Erjavec še maha z grožnjo izstopa
Manj spravljiv pa je bil Erjavec v pogovoru za Dnevnikovo prilogo Objektiv, za katero je dejal, da bo DeSUS uresničil grožnjo o izstopu iz koalicije v primeru sprejema takšnega zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki bi sodelavcem okupatorja omogočil pridobitev tega statusa, in v primeru Zavarovalnice Triglav. "Če tretjinski delež zavarovalnice ne bo šel na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, nas ni več v koaliciji," je dejal in dodal: "Kako pa naj jaz to pojasnim svojim volivcem?"

Vladi je sicer včeraj propadel eden od največjih projektov sedanjega mandata – pokrajinska zakonodaja, proti kateri niso glasovali le opozicijski poslanci, ampak tudi Janez Drobnič in Anton Kokalj iz Nove Slovenije. DeSUS in SLS sta zakon o ustanovitvi pokrajin kljub pomislekom podprla. DeSUS je vladi večkrat zagrozil z izstopom iz koalicije, med drugim ob zamenjavi sekretarja na ministrstvu za zdravje Dorjana Marušiča.

Predsednik vlade Janez Janša je podporo vladi preveril z glasovanjem o nezaupnici novembra lani, pred prevzemom predsedovanja Evropski uniji. Od 84 navzočih poslancev je za zaupnico glasovalo 51, proti njej pa 33 poslancev. Vlado je podprlo vseh 49 poslancev koalicije ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, medtem ko je bila opozicija proti oziroma se glasovanja ni udeležila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.