Slovenija
56 ogledov

Triglav le v slovenskih vodah

vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst
1/38
Žurnal24 main
Nova vojaška ladja Slovenske vojske Triglav, s katero je Rusija poplačala del klirinškega dolga Sloveniji, je ob preletu vojaških letal in spremstvu ladje Ankaran priplula v koprsko pristanišče.
Fotografije Triglava in njegovega današnjega sprejema si oglejte TUKAJ.

Tako plovilo in njeno vzdrževanje nista poceni, vendar si na ministrstvu za obrambo prizadevamo za gospodarno rabo sredstev. Zato pazimo, da imajo nakupi poleg vojaškega namena še uporabo za zaščito, reševanje in pomoč civilnemu prebivalstvu,” je ob včerajšnjem slovesnem vplutju nove vojaške ladje Triglav dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki na novinarska vprašanja glede visokih stroškov vzdrževanja ni odgovarjala. Stroški naj bi namreč državo stali vsako leto najmanj dva milijona evrov.

Hočejo pokojnine
Kljub obilnemu dežju se je slovesnosti in ogleda ladje udeležila množica ljudi. Svečanost je spremljal tudi Luka Juri, poslanec iz vrst SD, ki je pred časom najprej predlagal, naj država ladjo podari organizaciji Greenpeace, pred dnevi pa je na spletnem portalu eBay ladjo Triglav celo prodajal.

Njegov oglas je nekdo prijavil za neresničnega, zato je administrator oglas odstranil. “Mislim, da je bil z oglasom namen dosežen. Danes pa se ne morem izogniti občutku, da je pri delu vojske prisotno otroško veselje, kot ko dobijo neko novo in lepo igračo. Prav je, da smo konkretizirali klirinški dolg z Rusijo. Vendar moramo zdaj narediti še drugi korak, in to je, da to ladjo prodamo, ker je v Sloveniji ne potrebujemo,” pravi Juri.

Na prireditvi je bila s transparentom (Posebna ponudba: dnevna vozovnica samo 7.000 evrov) navzoča tudi skupina ljudi, ki so vzklikali: “Hočemo pokojnine, socialno državo ...

Jelušičeva zadovoljna
Osrednja govornica na slovesnosti, ki so jo pripravili na potniškem terminalu Luke Koper, je bila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

"Triglav je ena najsodobnejših in zagotovo ena najmlajših ladij v Jadranskem morju," je dejala ministrica. "S to ladjo bomo, tako kot smo z ladjo Ankaran, dokazali, da smo pomorska država, ki o tem, da je pomorska, ne samo govori, ampak za to tudi nekaj naredi," je še zatrdila Jelušičeva. Menila je tudi, da je s to gesto postalo povsem jasno, da je ruska federacija naša zaveznica.

Največja pridobitev
Novo pridobitev Slovenske vojske so julija splavili v Sankt Peterburgu, z dolžino 49 metrov in širino 9,2 metra pa predstavlja drugo in zdaj največjo slovensko vojaško večnamensko ladjo.

Ladja bo oborožena s topom, dvema mitraljezoma, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito. V posadki bodo štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev.

Večnamenskost Triglava

Ladja bo opremljena za iskanje in reševanje ponesrečencev na morju v vseh primerih in v vseh vremenskih pogojih, še posebej pa v primerih večjih pomorskih nesreč.

Oprema in zmogljivosti bodo omogočale sodelovanje pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter pomoč v primerih požarov na ladjah. Na ladji bodo prakso lahko opravljali dijaki in študenti pomorstva.

Vrnitev klirinškega dolga
Vrednost osnovne pogodbe znaša skoraj 35 milijonov dolarjev in bo v celoti poplačana iz klirinškega dolga. Rusija in Slovenija sta sicer avgusta v Moskvi podpisali dodatek k sporazumu o poplačilu klirinškega dolga, ki predvideva poplačilo preostanka tega dolga v denarju.

Skupni dolg Rusije do Slovenije je znašal dobrih 129 milijonov ameriških dolarjev, za nekaj več kot 52 milijonov dolarjev sta državi podpisali pogodbo o poplačilu v blagu - ta del je Rusija poravnala z ladjo Triglav in spremljajočo posebno opremo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.