Slovenija
24 ogledov

Triglav razklal vlado

Nadzorni svet je potrdil člane uprave, ki jih je predlagal predsednik uprave Mat Žurnal24 main
Prodaja tretjine Triglava po podobnem vzoru kot NKBM je vprašljiva, saj je minister za finance Andrej Bajuk z dnevnega reda seje vlade na željo koalicijskih partneric umaknil zakona, ki bi takšno prodajo omogočila.

Uradno je to Bajuk storil zaradi potrebnega dodatnega usklajevanja, zakon pa naj bi, tako Bajuk, predlagali že v nekaj dneh. Sicer pa kar dve vladni stranki prodaji ostro nasprotujeta. Predsednik SLS Bojan Šrot je v sredo zvečer dejal, da je bila prodaja NKBM napaka in da bo SLS podobni prodaji Triglava nasprotovala, nasprotuje pa ji tudi DeSUS. "Skušali bomo prepričati vodstvo SLS, ki ima določene dvome," je v četrtek odgovoril Bajuk. V parlamentu je že zakon, ki ga predlaga državni svet in ki predlaga prenos na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). "To ni mogoče. ZPIZ je javni zavod in javni zavod po zakonu o javnih financah ne sme imeti naložb v kapitalskih družbah," je prepričan Bajuk. Šrot je obžaloval tudi, da je bila odločitev o NKBM sprejeta na dopisni seji. Na vprašanje, ali bo podobno s Triglavom, pa je Bajuk odgovoril: "Dopisna seja je legitimen način odločanja. Škoda, da ni član vlade in določenih stvari ne pozna."

Prodaja Triglava po poti NKBM

Kot je napovedal Bajuk, je predvidena prva javna ponudba delnic Triglava fizičnim osebam, podobno kot pri NKBM. © BOBO

 
Po napovedih ministra za finance Andreja Bajuka je sicer predvidena prva javna ponudba fizičnim osebam, podobno kot pri NKBM. Zavarovalnica Triglav je sprožila postopek za uvrstitev delnic na borzo lani poleti, po uveljavitvi zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb, ki določa, da morajo biti delnice družbe naslednice pooblaščene investicijske družbe v 180 dneh uvrščene v trgovanje na organiziran trg vrednostnih papirjev. Vlada bo vseeno morala sprejeti nekatere zakonske spremembe, saj veljavni zakon o lastninskem preoblikovanju pidov določa, da se morajo delnice Zavarovalnice Triglav do konca januarja uvrstiti na borzo.

Uvrstitev Zavarovalnice Triglav na borzo naj bi zdaj preprečili, in sicer z novelo zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb, ki so jo pripravili na finančnem ministrstvu. Predlog določa, da zakon o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb ne velja za tiste naslednice, ki delujejo kot banke ali zavarovalnice.

Mali vlagatelji naj bi lahko vložili v nakup 25.000 evrov

Mali vlagatelji bi po nekaterih ocenah v nakup Triglava lahko vložili 25.000 evrov. © iStockphoto

 
S predlogom drugega zakona, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, pa se predlaga neposredna javna ponudba deleža Zavarovalnice Triglav, ki bi moral pripasti fizičnim osebam. Gre za dobro tretjino delnic, za katero je vlada lani jeseni ugotovila, da razdelitev med upravičence ni mogoča, vendar je bil njen predlog o prenosu na Kapitalsko družbo (Kad) na novembrskem referendumu zavrnjen.

Vlada bi tako danes morala predvidoma sprejeti predlog zakona o določitvi načina, po katerem so fizične osebe upravičene do delnic zavarovalnice s ponudbo vrednostnih papirjev javnosti, po katerem naj bi država ta delež prodala fizičnim osebam. Z njim naj bi predvidoma določila, da je največji možni nakup malega vlagatelja omejen na 25.000 evrov, za vsakih deset pridobljenih delnic, ki jih bo obdržal v lasti še najmanj eno leto, pa naj bi pridobil pravico do ene dodatne delnice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.