Slovenija
67 ogledov

Triglav se je po novih meritvah znižal

Triglav Profimedias
Podrobnejše meritve Geodetske uprave so pokazale, da najvišji slovenski vrh meri 2863,65 metra, kar je 34 centimetrov manj od zadnje meritve, ki je bila opravljena leta 1985.

Novo nadmorsko višino Triglava so razkrili na današnji na novinarski konferenci Geodetske uprave (Gurs), na kateri so predstavili projekt Posodobitev prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic in poplav.

Novi geoid točnejši

Meritve z upoštevanjem izhodišča novega državnega višinskega sistema v Kopru, ki so ga izdelali v okviru projekta za posodobitev prostorske infrastrukture, so med drugim pokazale, da najvišji slovenski vrh po novem meri 2863,65 metrov, kar je 34 centimetrov manj kot ob zadnji meritvi pred 22 leti.

Novi višinski sistem ima izhodišče v Kopru, medtem ko je stari temeljil na izhodišču v Trstu, ki je 17 centimetrov višje in je bilo določeno v prejšnjem stoletju. Novega so določili na podlagi dolgoletnih meritev, je povedal vodja omenjenega projekta Jurij Režek..

Ta razlika bo vplivala na določitev vseh višin v Sloveniji. Novi geoid je sicer za razred točnejši kot prejšnji, izdelan leta 2000. Pri prejšnjem je bila napaka do 20 centimetrov, pri novem je med pet in 10 centimetrov.

Novi podatki bodo vplivali na druga področja

Natančnejši podatki bodo bolj pomembni predvsem na drugih področjih, na primer pri poplavni varnosti, saj lahko 30-centimetrska razlika v pričakovani morebitni višini vode ob poplavah pomeni drastično razliko. "Razlivanje vode čez pregrado, ki je 30 centimetrov prenizka, lahko poplavi nekaj hektarjev več površin," je ponazoril Režek.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.