Slovenija
30 ogledov

Trije nadzorniki Uniona odstopili

Pivovarna Union. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nadzorna sveta Pivovarne Union in Radenske sta se seznanila s postopki prodaje deleža Mercatorja, ki je v lasti skupine Pivovarna Laško. Po seji odstopili trije člani nadzornega sveta Uniona.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

Le še Agrokor
Interes za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem, ki je prav ta teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi torej kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.

Ker družbe iz skupine Laško delež v Mercatorju prodajajo skupaj, se mora o prodaji izjasniti še nadzorni svet Pivovarne Laško. Sestanek nadzornega sveta naj bi bil po dostopnih podatkih v torek, je pa razplet odvisen od bank upnic pivovarne, ki naj bi se že dogovorile o skupni prodaji skupaj nekaj več kot 27-odstotnega deleža v Mercatorju. Laško pridružitev k tej prodaji pogojuje s podaljšanjem posojil.

Pogojevanje z reprogramiranjem posojila
V Pivovarni Laško bodo tako skupaj z bankami svoj delež v Mercatorju prodali le, če jim bodo banke reprogramirale posojila. Večina od 450 milijonov evrov posojil Pivovarni Laško zapade konec junija. Če banke Laščanom ne bodo podaljšale posojil, pa ti ne bodo imeli druge izbire, kot samostojno prodati svoj, nekaj manj kot četrtinski delež v Mercatorju.

Odstopili trije nadzorniki Uniona
Po seji nadzornega sveta družbe Pivovarna Union so trije člani – Anton Turnšek, Janko Remic in Franc Rojnik – podali odstopno izjavo. Odstop bo stopil v veljavo, ko bodo imenovali nove člane na skupščini delničarjev pivovarne. Kakšni so razlogi za odhod, niso sporočili.

Nič o rušitvi Zorka
Časnik Finance je danes pisal, naj bi na današnjem nadzornem svetu Uniona poskusili odstaviti šefa Laščanov Dušana Zorka in s tem preprečiti prodajo Mercatorja. Namestnica predsednika NS Pivovarne Union Marjeta Zevnik je za Finance dejala, da o tem danes niso govorili in da ima Zorko njihovo popolno zaupanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.