Slovenija
97 ogledov

Trije novi za 11 milijonov

Prodaja Instalacije se nadaljuje. Družba bo letos sicer imela dobrih pet milijon Žurnal24 main
Naložba. Po treh letih bo Instalacija gradila nove rezervoarje.

Do konca leta bomo izbrali izvajalce za predvideno gradnjo treh novih naftnih rezervoarjev. Njihova skupna zmogljivost bo 50 tisoč kubičnih metrov. Investicija je vredna 11,5 milijona evrov, rezervoarje pa gradimo za državne blagovne rezerve. Z Republiko Slovenijo bomo namreč sklenili dolgoročno pogodbo o najemu,” pove Rinaldo Glavina, direktor Instalacije.

Pet milijonov € dobička
Rezultati. Instalacija bo imela letos blizu pet milijonov evrov dobička. Pretovor je malo višji kot lani in bo presegel 2,2 milijona ton. Po ocenah ministrstva za gospodarstvo so rezervoarske zmogljivosti in lokacija Instalacije strateškega pomena za slovensko energetiko in za preskrbo trga z naftnimi derivati.

Zavezujoče ponudbe
Glavina ocenjuje, da bo v kratkem jasna tudi njihova lastniška usoda. Kot je znano, holding Istrabenz namreč prodaja svoj 51-odstotni delež v Instalaciji. Prejšnji mesec so iz njega sporočili, da so prejeli več nezavezujočih ponudb, v prihodnje pa bo Istrabenz potencialnim investitorjem, ki so prišli v ožji izbor, omogočil tudi skrbni pregled Instalacije, na podlagi katerega bodo potencialni investitorji lahko oddali zavezujoče ponudbe.

Zadnji rezervoar so na Serminu zgradili pred tremi leti, zdaj jih imajo 20. Novi trije bodo končani predvidoma do konca prihodnjega leta. Skozi Instalacijo pretovorijo več kot dva milijona ton na leto; je točka, skozi katero slovenski trg dobi 90 odstotkov vseh naftnih derivatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.