Slovenija
18 ogledov

Trije šefi, sto predstojnikov

Šef bolnišnice Celje Marjan Ferjanc ima več pomočnikov kot šef skoraj petkrat ve Žurnal24 main
Šefi bolnišnic. Koliko pomočnikov imajo, ni odvisno od velikosti bolnišnice. Vsak deseti zdravnik predstojnik.

Pri vodenju bolnišnice Celje, ki ima 246 zdravnikov, ima direktor Marjan Ferjanc kar šest pomočnikov. Ti celjsko bolnico stanejo dobrega četrt milijona evrov (270.492 evrov) na leto. Njihove mesečne plače so namreč med 3.575 in 3.902 evri bruto. Ob tem je v Celju skoraj vsak deseti zdravnik tudi predstojnik. Polovica predstojnikov (od 11 do 21) pa vodi oddelke, kjer dela manj kot šest zdravnikov.

Šest pomočnikov Pivca
Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je po številu zdravnikov skoraj enkrat večji od celjske bolnišnice. V njem dela 415 zdravnikov. Direktor UKC Maribor Gregor Pivec pa ima podobno kot Marjan Ferjanc šest pomočnikov. Kakšne plače imajo v UKC Maribor, niso razkrili. A tudi v Mariboru je vsak deseti zdravnik predstojnik in polovica od njih ima pod sabo manj kot šest zdravnikov, četrtina predstojnikov (deset) pa celo le tri ali še manj.

Le 42 predstojnikov
Simon Vrhunec je šef največje slovenske bolnišnice – UKC Ljubljana, v katerem dela 1.148 zdravnikov. Pri vodenju pa si pomaga s peterico pomočnikov. Vsi so, odgovarjajo iz UKC, v 55. plačnem razredu. To pomeni, da znaša njihova osnovna bruto mesečna plača 3.925 evrov. Letni strošek osnovnih plač (brez dodatkov) poslovodstva z Vrhuncem vred je okoli 282 tisoč evrov bruto. Imajo pa v UKC Ljubljana le 42 predstojnikov. In le dva vodita oddelek z manj kot šestimi zdravniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.