Slovenija
46 ogledov

Trije zdravniki zakrivili smrt?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Obravnavo zoper tri zdravnike, ki naj bi v mariborski bolnišnici povzročili smrt bolnice pri rutinski operaciji žolčnika, je sodni senat celjskega okrožnega sodišča do nadaljnjega preklical.

Čeprav se je sojenje zoper trojico začelo šele maja, ga je že – vsaj začasno – konec. Kdaj se bo, če se sploh bo nadaljevalo, še ni znano.

Rutinska operacija
Trije zdravniki Bojan Krebs, Emil Arnuš in Martina Muršak Pocajt so leta 2000 sodelovali pri operaciji 57-letne bolnice, ki je imela težave z žolčnimi kamni. Nekaj dni po operaciji so jo morali zaradi razlitja žolčne tekočine še enkrat operirati, vendar je dobila sepso in umrla.

Mož bolnice se je pritožil na zdravniško zbornico, okrožno državno tožilstvo pa je zoper vse tri zdravnike leta 2004 vložilo obtožnico.

Ravnali smo strokovno

Trojica je pred sodnike stopila maja letos. Krebs in Arnuš sta zagotavljala, da sta ravnala strokovno, Muršak Pocajtova pa se sploh ni želela zagovarjati. Prav tako ni odgovarjala na vprašanja tožilstva in senata.

Mož pokojnice se dogodkov spominja drugače: "Ko sem dan po operaciji prišel k njej na obisk, je tožila zaradi hudih bolečin, čeprav ni bila občutljive narave. Ni mogla vstati iz postelje, imela je kalne oči, bila je bleda in žejna. Ko sem to povedal zdravniku, mi je odvrnil, da so bolečine po takšni operaciji povsem normalne. Dan pozneje je imela spet tako hude bolečine, da niti glave ni mogla dvigniti, kaj šele, da bi vstala iz postelje. Po drugi operaciji, ko je bilo njeno stanje že zelo resno, sem zdravnike prosil, naj jo premestijo na klinični center v Ljubljano, vendar so me zavrnili, čeprav sem jim govoril, da sem sam pripravljen plačati vse stroške."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.