Slovenija
4756 ogledov

Trik je v podrobnostih: Toliko bo v resnici stal "brezplačen" prevoz

Dijaki Pixell
Ministrstvo Alenke Bratušek je napovedalo brezplačen prevoz za športnike. Pa je res brezplačen?

Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, je lani spremenilo Zakon o prevozih v cestnem prometu in napovedalo, da bodo imeli registrirani športniki od 1. feburarja pravico do brezplačnega prevoza od doma do kraja vadbe. A natančen pregled pokaže, da prevoz dejansko ne bo brezplačen, saj to ugodnost prejmejo le dijaki in študenti, ki že imajo subvencionirano vozovnico. 

Tako kot do sedaj bodo morali namreč plačati bodisi mesečno, polletno ali letno subvencionirano vozovnico, s katero se vozijo v šolo ali na fakulteto, se bodo pa lahko z novo vozovnico Slovenija vozili do kraja vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti. Če je kraj vadbe enak kot kraj šolanja, se praktično zanje ne spremeni veliko, res pa je, da bodo upravičeni do brezplačnega prevoza tudi do krajev tekmovanj ali drugih aktivnosti, ki ne bodo v kraju šolanja.

Registrirani športniki, ki doslej niso imeli subvencionirane vozovnice, morajo za vozovnico Slovenija prispevati plačilo upravičenca za prvi razred oddaljenosti od dva do 60 kilometrov v višini 25 evrov.

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije-Združenje športnih zvez so pripravili konkreten prmer izračuna, ki kaže, kaj spremembe pomenijo v praksi: 

1. primer: zamenjava relacijske vozovnice z vozovnico Slovenija

Dijak ima trenutno vozovnico za relacijo Domžale – Ljubljana. Za to vozovnico plača mesečno 25 evrov, kolikor je cena za subvencionirano vozovnico. Vozovnica velja samo za relacijo Domžale – Ljubljana. Če je ta dijak registrirani športnik, še vedno plača 25 evrov za relacijo Domžale – Ljubljana, zaradi statusa športnika pa pridobi pravico do vozovnice Slovenija in se lahko brezplačno vozi na vseh drugih registriranih linijah javnega linijskega avtobusnega in železniškega prevoza v notranjem cestnem in železniškem prometu.

Tako kot doslej bo moral registrirani športnik doplačati tudi vozovnico za mestni promet. V Ljubljani je to deset evra na mesec, v Mariboru pet, na Jesenicah 15 evrrov, v drugih mestih pa ni doplačila.

Avtobus | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

2. primer: zamenjava mestne vozovnice z vozovnico Slovenija

Registrirani športnik, ki je imel doslej samo mestno vozovnico (npr. v Ljubljani, Mariboru, Kopru, oziroma drugih krajih v Sloveniji) mora zaprositi za relacijsko vozovnico. Za dijaka iz Ljubljane, ki je registrirani športnik, bo to pomenilo, da bo namesto dosedanjih 20 evrov na mesec za mestno vozovnico, plačal 25 evrov na mesec za relacijsko vozovnico s katero pridobi vozovnico Slovenija in doplačilo 10 evrov za mestno vozovnico v Ljubljani. V Mariboru bo namesto plačila 16 evrov za mestni promet plačal 25 evrov za relacijsko vozovnico in doplačilo pet evrov za mestni promet v Mariboru. Na Jesenicah je doplačilo 15 evrov, v drugih mestih pa ni doplačila.

Koliko je upravičencev?

Pri Olimpijskem komiteju pojasnjujejo, da so imeli v mesecu novembru dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki so upravičeni do subvencionirane vozovnice, skupaj 59.276 relacijskih vozovnic. "Od tega je 16.929 mesečnih vozovnic (28,56 odstotka), 2109 polletnih vozovnic (3,56 odstotka) in 25.779 letnih vozovnic (43,49 odstotka)," pojasnjuje Brane Dmitrovič z OKS-ZŠZ. "Upravičenci, ki imajo relacijsko vozovnico imajo zelo pogosto tudi kombinirano vozovnico za mestni prevoz. Kombinirano vozovnico ima tako 44.387 upravičencev."

V evidenci Olimpijskega komiteja Slovenije Združenja športnih zvez je 51.468 registriranih športnikov (podatek je za mesec februar 2019). "V evidenci se ne vodijo podatki ali izpolnjujejo pogoje za status dijaka ali študenta, zato ni podatkov koliko registriranih športnikov bo lahko uveljavilo pravico do vozovnice Slovenija," razlaga Brane Dmitrović z OKS.

Upravičenci do subvencioniranih vozovnic imajo 21.688 samostojnih mestnih vozovnic, ker živijo in se šolajo v kraju, kjer je mestni promet in ne rabijo relacijske vozovnice.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • kapibara1 19:23 20.januar 2020.

    Mene sam zanima ali drži ugodnost s 1. junijem.. Pa gasa čez celo SLO...