Slovenija
25 ogledov

Triletni alkoholik na zdravljenju

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Veliki Britaniji so kot najmlajšega zasvojenca z alkoholom zdravili triletnega fantka. V bolnišnico sprejet potem, ko je pol leta redno užival alkohol.

Triletnik iz zahodnega Midlandsa, ki so ga zaradi zasvojenosti z alkoholom zdravili v eni od britanskih bolnišnic, je eden od 13 otrok, pri katerih so v raziskavi med letoma 2008 in 2010 odkrili uživanje alkohola pri otrocih.

V enakem obdobju so zaradi alkohola zdravili še 106 najstnikov, starih med 13 in 16 let.

"Da bi postavili končno diagnozo alkoholik, bi tak otrok verjetno kazal fizično zasvojenost z alkoholom, uživati pa bi ga moral tudi dlje časa, da bi se pokazali negativni znaki," je ob tem dejal Nicolay Sorensen, predstavnik društva za boj proti alkoholu. "Ne glede na okoliščine gre za resnično grozljiv primer, ki odpira zelo resna vprašanja zaščite otrok," še pravi.

Alkohol in Slovenci. Slovenci spijemo v povprečju letno 11 litrov čistega alkohola. Poleg registrirane znaša neregistrirana poraba čistega alkohola še dodatnih 5 do 7 litrov na odraslega prebivalca. Zaskrbljujoče je naraščanje pitja alkohola med mladimi in nižanje starostne strukture uporabnikov alkohola. Povečuje se tudi oblika načrtnega opijanja v kratkem času.
"To je res skrajni primer in zagotovo gre za najmlajšo osebo, povezano z alkoholizmom, za katero smo kadarkoli slišali," pa je povedala Sarah Matthews, tiskovna predstavnica društva za boj proti boleznim jeter British Liver Trust.

Pretresljiva dejstva, dodaja Matthewsova, sprožajo tudi številna vprašanja o dostopnosti alkohola in o tem, kako običajno je postalo uživanje alkohola. "Ob alkoholu nižjega cenovnega razreda, dostopnosti in oglaševanju ljudje težko razmišljajo o svojem zdravju in o tem, ali in koliko naj pijejo."

Statistični podatki so v javnost prišli le nekaj tednov po tem, ko je raziskava združenja bolnišnic NHS Trust pokazala, da je bilo vsako leto v bolnišnice sprejetih na stotine otrok, pogosto po tem, ko so jim njihovi starši kupili alkohol.

Raziskava še razkriva, da so v zadnjih petih letih zaradi težav s pijačo in drogami med 165 otroci, starimi do 17 let, v bolnišnicah zdravili kar štiri petletnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.