Slovenija
1109 ogledov

Trinajst tisoč protestnikov na ulicah poziva vlado

Podnebni štrajk
1/14
Mladi za podnebno pravičnost
Na trgih in ulicah štirinajstih slovenskih mest se je zbralo prek 13 tisoč protestnikov.

Malo pred 12. uro se je na trgih in ulicah štirinajstih slovenskih mest na 2. podnebnem štrajku po navedbah organizatorjev zbralo več kot 13000 pripadnikov vseh generacij, ki se borijo za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu.

“Sindikati zahtevamo pravičen prehod v okolju prijaznejšo družbo. Poleg tega zahtevamo, da bodo ob prehodu v zeleno družbo službe, ki bodo ob tem ogrožene, zaščitene. Zavedati se moramo, da odpravljanje podnebnih sprememb terja svoj materialni davek in tako je manj denarja za šolstvo, pokojnine, zdravstvo, hkrati pa so vse bolj ogroženi gasilci in drugi reševalci. 

Prav je, da vztrajamo in da se bodo protestov udeležili tudi tisti, ki danes ne zmorejo niti koraka v boju za pošteno plačilo, proti izkoriščanju in poniževanju.”

David Švarc, podpredsednik Zveze svobodnih sindikatov in sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije

"Od našega prvega štrajka vlada ni storila nič," so sporočili iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost. "Ko smo marca zavzeli ulice, smo vladi predali naše zahteve in konkretne ukrepe. Ker vlada v pol leta ni sprejela nobenega od predlaganih ukrepov, je jasno, da nas odločevalci še vedno ne jemljejo resno. Zato vztrajamo na ulicah. "

Podnebni štrajk | Avtor: Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost

"Priča smo masovnemu izumiranja vrst in propadanju ekosistemov! Vse vrste imajo pravico obstajati! Narava je naš zaveznik v podnebni krizi!  Zato pozivamo vlado, da začne dosledno in strokovno izvajati Zakon o ohranjanju narave."

Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije in borka za ohranjanje narave

Podnebni štrajk | Avtor: Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost

Dodajajo, da se je hkrati od prvega protesta marsikaj spremenilo. "Zadovoljni smo z visoko udeležbo, predvsem pa z velikim številom štrajkov, ki smo jih aktivisti organizirali po vsej Sloveniji, od Ivanjkovcev do Kopra in združenih Goric," poudarjajo mladi okoljevarstveniki. "O podnebni krizi so spregovorili sindikati, upokojenci, gasilci; podjetja in lokali so zaprli svoja vrata in se nam pridružili, podpora prihaja od vsepovsod. Še naprej protestirajo tudi dijaki in študenti, pobudniki prvega štrajka."

“Nenehno poslušamo, da ljudje niso pripravljeni. Naše sporočilo danes je, da smo pripravljeni! Država pa naj upošteva znanost in nemudoma naslovi največjo okoljsko, socialno in ekonomsko grožnjo našega časa. Širok družbeni konsenz izkazuje tudi več kot 8300 posameznikov in več kot 210 organizacij iz vseh področij, ki je podpisalo nujni poziv Vladi RS, naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati.”

Gaja Brecel, direktorica Umanotere in okoljevarstvenica

Na štrajku v Ljubljani so jim podporo s svojim govorom izkazali David Švarc, Andreja Slameršek, Gaja Brecelj, Tea Jarc in Uroš Mikanovič. 

Podnebni štrajk | Avtor: Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost

“Prihodnost bo  socialna in okoljsko vzdržna ali pa je dobesedno ne bo - na mrtvem planetu delovnih mest ni. Boj za podnebno pravičnost je razredni boj. Je boj vseh nas, izkoriščenih, mladih, brezposelnih, prekarcev, delavk in delavcev. Je boj za podnebno pravičnost in je boj za socialno pravičnost.”

Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi plus in borka za dostojno delo

Pri Mladi za podnebno pravičnost poudarjajo, da so zavrnili vabilo državnega zbora: "Dovolj je obljub, zahtevamo ukrepe! Vabilo državnega zbora smo zavrnili in ga bomo zavračali, dokler odločevalci ne bodo pripravili časovnice, ki določa pravično zaprtje TEŠ najkasneje do l. 2030. Šele s konkretnimi ukrepi bodo pokazali, da so pripravljeni reševati podnebno krizo v vsej svoji resnosti." 

Podnebni štrajk | Avtor: Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost

“Ker sta raba prostora in stanovanjsko področje intimno povezana z izpusti tako v gradbenem kot v prometnem sektorju, ker je stanovanjska politika podlaga za uresničevanje okolju prijaznejših vzorcev gradnje in javnih prometnih mrež, ker so mesta, podrejena profitni logiki, nezmožna soočanja z dejstvi podnebnih sprememb, je boj za dostopna stanovanja tudi boj za preprečevanje okoljske katastrofe.”

Uroš Mikanovič, študent in aktivist stanovanjskega gibanja Kje bomo pa jutri spali

Podnebni štrajk | Avtor: Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 10:39 28.september 2019.

    Za mlade je to dan brez pouka ,druženje in priložnost za nova poznanstva ,fotkanje in selfanje , skratka biti viden in pustiti se videti ,tako kot to počne naš Miško !

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:41 27.september 2019.

    Šolstvo,ki organizira proteste in otroci, ki jih to sistem uporablja kot talce za nek namen, ki ne zdrži osnovnošolske fizikalne matematike. Protestirati in biti proti vsemu,kar ti nudi tako udobno življenje je izredno lahko,premalo pa se mladino dejansko izobražuje,da bi ...prikaži več sama znala oceniti kaki so vložki za to kar imajo in kaj so možne alternative da si sami sebi ne nastavljajo zanke.To danes je zgolj rezultat sistemske manipulacije otrok, ki sami niso sposobni še dojemati celotne slike.

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:58 27.september 2019.

    in svizec zavije čokolado ..... Tako bo kot bodo tistih 5 najbogatejših "židov" na zemlji hotelo. Če ne si pa iz cajta in na cesti. Bla Bla Bla. Živi ali umri druge ni.