Slovenija
2 ogledov

Trinajst velikih

Na MOM so črtali ali skrčili nekatere investicijske projekte za kulturno leto 20 Žurnal24 main
Nepremičnine EPK. Stroški Maksa in UGM še niso planirani. Vse je odvisno od zagotovitve zadostnih sredstev.
Realnejši projekti.      Že znanim dodani novi. Dobrega pol leta do datuma, ko bo Maribor s partnerskimi mesti prevzel naziv EPK, ima MOM naposled le izdelan končni plan investicij. Že znanim projektom so zdaj dodani obnova Trga Leona Štuklja, ki bo kmalu dokončana, nekoliko drugačna prenova širšega območja Glavnega trga (revitalizirali se bosta Koroška cesta in Ulica kneza Koclja), dokončanje del na območju arheološkega najdišča Piramida ter dokončanje prenove Mariborskega gradu.

Maribor. Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 ima končen nabor investicijskih projektov. Še vedno pa je izvedba nekaterih med njimi vprašljiva.

Tudi načrtovani vprašljivi
Na Mestni občini Maribor (MOM), kjer vodijo mariborske investicije za EPK 2012, pravijo, da gradbene projekte, ki bodo zaživeli v času evropske prestolnice, intenzivno pripravljajo. Priznavajo pa: “Dinamika financiranja posameznih projektov in s tem povezano dokončanje projektov sta odvisna zlasti od realiziranih prihodkov občinskega proračuna, virov financiranja s strani integralnega državnega proračuna in zagotovitve evropskih sredstev.”

Projekt še ni dorečen
Čeprav naj bi bil najpomembnejši objekt EPK Mariborsko kulturno središče (Maks), kjer naj bi prostor dobila tudi nova Umetnostna galerija Maribor (UGM), še sploh ni znano, ali bo tak koncept in projekt sploh izpeljan. Naj spomnimo, da je pred dobrim mesecem MOM javnosti pojasnila, da so se zaradi spora z madžarskimi arhitekti (ti so dobili prvo nagrado na natečaju za idejno rešitev nove UGM) in racionalizacije projektov odločili, da bodo Maks in UGM združili pod eno streho.

800 milijonov evrov so bila leta 2009 predvidena sredstva za investicijske projekte v mariborski EPK.

Takšnemu projektu je dala zeleno luč tudi ministrica Majda Širca, vendar le pod pogojem, da bo MOM do sredine maja zagotovila vso potrebno dokumentacijo. Kot smo izvedeli, ministrstvo dokumentacije še ni prejelo. Kljub novim načrtom pa podjetje ZIM, ki je investitor projekta Maks, še vedno pelje dela naprej, kot da združitve ne bo.

Najprej mora mestni svet odločati o predlogu združitve Maksa in UGM ter preostalih formalnopravnih zadevah. Ko bo nov načrt potrjen – menim, da bi lahko bil še ta mesec –, bomo spremenili načrte, če bo to potrebno. Za zdaj pa ostaja za nas še datum 30. junij 2012, ko bi odprli Maks,” je za Žurnal24 pojasnil Matjaž Knez, direktor ZIM. Dodal je, da je rušitev starega objekta nekdanje Merinke, kjer naj bi stal Maks, tik pred koncem.

Nekateri so izginili
Od prvotno načrtovanih investicij v času EPK, ki so bile javno predstavljene v začetku leta 2009, so med realno načrtovanimi ostale le še nekatere. Na MOM so za čas EPK na primer opustili projekt koncertne in festivalne dvorane ob Železniškem mostu, prenovo Slomškovega trga in Trga revolucije ter še nekaterih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.